FN Herstal (en dus het Waals Gewest) hielp Donald Trump een handje in z’n strijd tegen Clinton

FN Herstal (en dus het Waals Gewest) hielp Donald Trump een handje in z’n strijd tegen Clinton

De Waalse wapenproducent FN Herstal, 100% eigendom van het Waals gewest van Paul Magnette (PS), mengde zich de afgelopen weken in de kiesstrijd in de VS. Niet onlogisch, want héél de wapenlobby en wapenindustrie in de VS deed dat, en steunde voluit Trump. Maar op die manier is Waals overheidsgeld wel betrokken bij een politieke campagne die mee Trump tot president maakte …

De afgelopen maanden zette Paul Magnette (PS), de Waalse minister-president, z’n hakken in het zand tegen een vrijhandelsakkoord met Canada. Wat zal het dan straks geven met de Amerikanen en het vrijhandelsakkoord TTIP tussen de VS en de EU? Het was een vraag die nooit ver weg was bij het protest tegen CETA, tussen de EU en Canada. Magnette kreeg alvast de status van nieuwe held van links: hij had gedurfd om het tegen het rechtse establishment, tegen de EU, tegen de liberale wereldelite op te nemen. Vandaag lijkt TTIP overigens dood en begraven: Donald Trump zal als president er waarschijnlijk de streep doorhalen.

Maar politiek loopt soms nog vreemder: want La Meuse onthult dat Magnette, weliswaar erg onrechtstreeks, Donald Trump een handje geholpen heeft in diens kiescampagne. Dat heeft alles te maken met het niet-zo-progressieve beleid dat de Waalse regering voert als het op wapenproductie en wapenexport aankomt. En dat beleid leidt nu naar… Trump.

Wallonië, de wapenfabrikant

Het Waals gewest is al jaren 100 procent eigenaar van Herstal Group, de holding boven wapenfabrieken zoals FN Herstal en Browning. Destijds zijn die wapenfabrieken immers van het faillissement gered met Waals belastinggeld, in ruil voor alle aandelen. En dus is Wallonië ook 100 procent eigenaar van FN America LLC, het Amerikaanse filiaal van FN Herstal.

Die Amerikaanse dochter van FN is gespecialiseerd in militaire wapens en politiewapens. Maar die worden in de VS ook verkocht aan particulieren. De markt is erg groot: veel Amerikanen bezitten wapens en zijn er ook erg fanatiek in.

Maar wapens zijn ook politiek big business. Het fameuze Second Amendement in de Amerikaanse grondwet garandeert vrijheid van wapendracht. En veel conservatieve kiezers zien wapens als hun ultieme recht, dat zal afgepakt worden door Democraten zoals Hillary Clinton of Barack Obama. Guns zijn dus een heel sterk argument om voor de Republikeinen en Trump te stemmen: het komt constant terug in kiescampagnes, als methode om de conservatieve achterban boos en bang genoeg te maken zodat ze effectief naar het kieshokje trekken.

Actieve steun op de site

Op de site van FN America stonden de afgelopen weken, tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen dan ook banners van een pro-wapenslobby: “#Gunvote Don’t risk your rights“. Die lobby is de National Shooting Sports Foundation, zo leert een klik op de banner. En die waren compleet tegen Hillary Clinton en voerden actief campagne om Trump en andere Republikeinen verkozen te krijgen.

Of hoe een bedrijf dat 100 procent eigendom is van de Waalse regering, een coalitie van PS en cdH, zich actief in de kiesstrijd mengde en partij koos voor Trump.

En overigens is het niet de eerste keer dat FN America een rol speelde in de campagne. Jeb Bush tweette al eerder een foto van z’n persoonlijke FN Five Seven pistool, met alleen maar het bijschrift ‘America’. Maar uiteraard is vermeld worden door een kopstuk nog iets anders dan zelf actief via een pro-Trump wapenlobby campagne voeren.

Gesponsorde artikelen