Formule 1 heeft een vervanger voor de gedumpte pitspoezen … kinderen

Formule 1 heeft een vervanger voor de gedumpte pitspoezen … kinderen

De Formule 1 zal er naast de race dit jaar helemaal anders uitzien. Vorige week werd beslist dat er geen pitspoezen meer over de start grid zullen paraderen, want dat zou niet meer van deze tijd en maatschappij zijn. Hun plaats zal worden ingenomen door … Grid Kids.

De Formule 1 daverde vorige week toch even op z’n grondvesten toen de organisatie aankondigde dat de pitspoezen, zoals Grid Girls in het Nederlands wel eens genoemd worden, zouden verdwijnen. Een gevolg van #MeToo? Of is dit de moderne weg die Liberty als nieuwe eigenaar met de sport wil inslaan? Er kwam alvast evenveel kritiek als goedkeurende blikken. Andere sporten zoals boksen en wielrennen zetten ook knappe dames naast de sporthelden, en dus neemt F1 een pioniersrol in.

Nu heeft de organisatie ook aangekondigd wie de taak van de Grid Girls zal overnemen. Voor de race droegen ze een bordje met de naam en het startnummer van de piloot, terwijl ze naast de bolide poseerden. De Formule 1 lijkt het voorbeeld van het voetbal te gaan volgen en wil kinderen hun gloriemoment gunnen. Zo zijn de Grid Kids geboren.

Grid Kids

De kinderen zullen gekozen worden uit motorsportverenigingen op basis van een loting of hun prestaties. Op die manier wil de Formule 1 de sport ook relevanter maken voor jonge kijkers. Sean Bratches, commercieel directeur, is erg blij met de beslissing. “De kinderen staan naast hun helden en maken de voorbereiding van een race van dichtbij mee. Het is bovendien een fantastische inspiratie voor jongeren om te blijven racen en trainen.”

Ook FIA-baas Jean Todt gelooft dat hiermee de droom van een pak kinderen zal uitkomen. De eerste race met Grid Kids zal op 25 maart in het Australische Melbourne gereden worden. Ook de zustercompetities F2 en GP3 zullen gebruik maken van Grid Kids. Eind augustus is Belgiƫ aan de beurt. De kans bestaat dat enkele van deze kinderen ooit zelf aan het stuur van een echte racewagen zullen zitten. Wie weet zelfs een F1-bolide, zoals onze landgenoot Stoffel Vandoorne.

Gesponsorde artikelen