‘Fortnite’ voorlopig niet te downloaden of updaten via iPhone, binnenkort uitspraak over Android

Apple mag de uiterst populaire game Fortnite bannen uit de catalogus van de App Store. Dat heeft een Amerikaanse rechtbank beslist. Apple mag echter niet de software blokkeren die voor Fortnite en andere spellen kan dienen. De jongste tijd is er een heuse oorlog aan de gang tussen Apple en Epic Games.

Apple is de jongste maanden verwikkeld in een juridische en financiële oorlog met Epic Games, het productiehuis van het immens populaire spel Fortnite. Apple verwijderde eerder Fortnite uit de App Store, omdat Epic Apple weigerde te betalen. Dat meldt onder meer de nieuwswebsite Apple Insider.

De Amerikaanse rechter heeft voorlopig beslist dat Apple dat mag doen. Tegelijkertijd mag Apple de ontwikkelaarslicentie van Epic Games niet intrekken. Dat wil zeggen dat Epic Games Unreal Engine mag blijven leveren voor andere apps in de App Store. Unreal Engine is de grafische technologie van Epic voor 3D-spellen.

15 tot 30 procent

Epic

Apple had een voorlopige beslissing van de rechter gevraagd om “onherstelbare schade” te voorkomen. Zo gaat de oorlog tussen de techbedrijven over enorm veel geld. Fornite is wereldwijd zo’n 350 miljoen keer gedownload. Het spel is gratis, maar spelers kunnen wel items aankopen met écht geld. Voor elke aankoop, die Fornite-spelers met een iPhone deden, vraagt Apple een commissie van 15 tot 30 procent.

Het was met een eigen betaalfunctie dat Epic Games de commissie van Apple probeerde te omzeilen. Apple reageerde daarop door Fortnite uit zijn appstore te verwijderen. Google deed hetzelfde. Momenteel is het spel dus niet langer te downloaden via je smartphone. Android- en iOS-gebruikers die Fortnite al gedownload hebben, krijgen ook geen updates meer.

Kritiek op Apple

Tegelijkertijd krijgt Apple veel kritiek, omdat het zo’n grote bijdragen vraagt van techbedrijven. Ook de muziekstreamingdienst Spotify diende een klacht in tegen Apple, waar de Europese Commissie zich momenteel over buigt.

Meer
Lees meer...