Foto van lege bus gaat viraal nadat Noorse anti-immigranten denken dat er iets anders op staat

Een Noorse anti-immigrantengroep op Facebook heeft zich behoorlijk belachelijk gemaakt nadat het geschokt reageerde op een foto van een lege bus. Ze dachten namelijk dat de lege busstoelen zes vrouwen in boerka waren.

In de Facebook-groep Fedrelandet viktigst’ (Vaderland eerst) verzamelen Noorse anti-immigranten zich om de liefde voor hun vaderland uit te drukken. “Voor iedereen die van Noorwegen houdt en vasthoudt aan de waarden waar onze voorouders voor hebben gevochten.” De Noor Johan Slåttavik verveelde zich op een avond en dacht een practical joke uit te halen met de anti-immigranten uit de Facebook-groep. Hij postte een foto van zes lege busstoelen met de tekst “Wat vinden mensen hiervan?” De reacties waren verrassend.

“Je weet nooit wat eronder zit. Misschien terroristen met wapens.”

Sommige leden hadden de grap meteen door: “het zijn lege busstoelen”, “spookbus”. Andere leden dachten dat er wel degelijk zes vrouwen in boerka op de bus zaten. De reacties waren dan ook niet mals: “Vrouwenonderdrukking”, “Ze moeten uit ons land, ze zien er allemaal uit als dezelfde parasollen. Angstaanjagende tijden waar we inzitten.”, “beangstigend”, “vrouwelijke gevangenen”, “Je weet nooit wie eronder zit. Misschien terroristen met wapens.” Eerder dit jaar stelde de rechtse Noorse regering een boerka-verbod voor, Noorwegen zou het eerste Scandinavische land kunnen zijn dat boerka’s verbiedt.

“Mensen zien wat ze willen zien”

Facebook-gebruiker Sindre Beyer nam screenshots van de post en deelde die openbaar op Facebook. Op de Noorse nieuwswebsite Nettavisen vertelde Beyer dat hij geschokt was door de haat en fake news. “De haat tegenover lege bussen toont goed aan dat vooroordelen soms boven gezond verstand gaan. Ik heb het gedeeld om te laten zien wat er in de donkere krochten van het internet gebeurt.” Slåttavik, die de foto in de groep zette voegt nog toe: “Mensen zien wat ze willen zien, en ze willen gevaarlijke moslims zien. Het was een test om te zien hoe snel mensen bevestiging vinden voor hun eigen waanideeën.”

Meer
Lees meer...