Francken en Jambon trekken naar Marokko om toch maar terrorist te kunnen uitleveren

Francken en Jambon trekken naar Marokko om toch maar terrorist te kunnen uitleveren

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) trekt samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) naar Marokko. Bedoeling is de dossiers te deblokkeren van drie voor terrorisme veroordeelde Marokkanen die België moeten verlaten, maar niet mogen uitgeleverd worden aan z’n thuisland. De Raad voor Vreemdelingenbetwisting ligt dwars: ze zijn bang voor folteringen voor de mannen in hun thuisland.

Een tripje naar Rabat, dat ondernemen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Ze wonen er de Rabat Conferentie bij, maar gaan er woensdag vooral hun Marokkaanse collega’s spreken. Want Francken zit met een vervelend probleem.

Want voor de derde keer verbiedt de Raad voor Vreemdelingenbetwisting dat België een voor terrorisme veroordeelde Marokkaan terugstuurt naar z’n thuisland. Want de kans is te groot dat die daar zou gefolterd worden, zo vindt de Raad. Dat is duidelijk niet naar de zin van Francken, die absoluut de man op een vliegtuig richting Marokko wil zetten. Dus gaan ze nu daar “dit gevoelige probleem aankaarten”, zo zegt Francken aan Het Laatste Nieuws. “We hebben in de afgelopen jaren een goede en respectvolle relatie opgebouwd met onze Marokkaanse collega’s. Een bilateraal gesprek staat gepland.”

Eerder dit jaar was minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ook al in Marokko, om zelf in een gesprek met z’n Marokkaanse collega zaken te regelen. Dat lukte: inbeslagnames en verbeurdverklaringen van drugsgeld zullen vlotter lopen tussen beide landen. Francken hoopt op een soortgelijk succes.

Hoeveel impact heeft een Belgisch staatssecretaris in Marokko?

Vraag is of Francken en Jambon zomaar het folterbeleid van Marokko kunnen gaan beïnvloeden. Maar de zaak van Bilal S. en twee andere veroordeelde Marokkaanse terroristen is een doorn in het oog van beiden. Die werd in juni 2017 vrijgelaten, en kreeg daarop meteen een bevel het land te verlaten. Want het OCAD, dat terrorismedreiging beoordeelt, gaf de man “niveau 3”, zeer gevaarlijk dus. Maar Bilal S. trok naar de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV). En die gaf hem gelijk: hij mag niet uitgewezen worden, want er was onvoldoende onderzocht hoe groot het risico op foltering in Marokko was.

In april volgden nog twee soortgelijke zaken: telkens weigert de RVV uitwijzingen aan Marokko, om die redenen. Het ging twee keer om wegens terrorisme veroordeelde Marokkanen. Bijzonder symbolisch voor de N-VA dus, die eerder al kritiek had op hoe rechtbanken mee ‘beleid’ maken. De RVV haalt telkens een Zweedse rechtszaak aan, waarbij het Europese Hof van de Rechten van de Mens op 9 januari oordeelde dat voor veroordeelde terroristen onmenselijke behandeling dreigt in Marokko. Maar daar stellen Francken en co een uitspraak van een rechtbank Frankrijk tegenover, die oordeelde dat er géén risico op foltering is.

Gesponsorde artikelen