Francken (N-VA) reageert op hoorzittingen: “Bizar dat Kamer eigen parlementsleden wil ondervragen, maar heb niets te verbergen”

Francken (N-VA) reageert op hoorzittingen: “Bizar dat Kamer eigen parlementsleden wil ondervragen, maar heb niets te verbergen”

Verschillende partijen willen meer weten over heel de affaire rond Melikam Kucam. Daarvoor komt er meer dan waarschijnlijk een hoorzitting. Alleen: iedereen wil ook ex-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) horen. Maar kan een parlement haar eigen parlementsleden oproepen? Niet evident, ook voor Franken zelf niet. “Ik heb niets te verbergen, maar vind dit een zeer vreemd precedent.”

“Als we gaan beginnen met het precedent dat parlementsleden andere parlementsleden kunnen ondervragen, dan zijn we volgens mij toch ver zoek”, zo stelt Theo Francken, populairste politicus van het moment, maar stevig onder vuur. Want een van zijn zeven ‘vertrouwenspersonen’, die mee hielp om humanitaire visa uit te delen voor christelijke vluchtelingen uit Syrië, is het voorwerp van een gerechtelijk onderzoek.

Melikam Kucam is een N-VA-gemeenteraadslid en vooral leider uit de Syrisch-christelijke gemeenschap in Mechelen. Hij zou smeergeld gevraagd hebben aan Syrische vluchtelingen, tot 10.000 euro, om zo’n humanitair visum te krijgen. De hele humanitaire actie maakte dat tot 1.500 door de IS bedreigde christenen uit Syrië tot in België raken. Zo’n 200 daarvan kwamen via de contacten van Kucam.

Francken is in het gerechtelijk onderzoek niet genoemd, laat staan verdacht, maar in de Kamer is er een hevig spel bezig over de “politieke verantwoordelijkheid”. Dat is wat lastig, omdat Francken ondertussen net als alle andere N-VA’ers uit de federale regering stapte.

In die samenloop van omstandigheden zien een pak politici, waaronder Monica De Coninck (sp.a) en Hendrik Vuye (Vuye & Wouters) overigens een soort complot: als zou de N-VA eruit gestapt zijn om het schandaal voor te zijn. Ook CD&V-kopstuk Kris Peeters ging daar vol op door. “Compleet absurd”, reageert Francken zelf. “Dat allemaal aan elkaar koppelen getuigt van zeer veel kwade wil en bovendien zeer weinig strategisch inzicht”, zo zegt hij aan newsmonkey.

Francken is “op de hoogte van het onderzoek sinds dinsdagmiddag”

Geen staatssecretaris meer, maar toch dringen de andere partijen erop aan om alsnog Francken te horen in de Kamer. Het cdH riep zelfs al om een heuse onderzoekscommissie te vormen. Zo ver komt het meer dan waarschijnlijk niet, maar verschillende partijen willen hoorzittingen. Ook dat is vreemd, want dan moet op die hoorzitting het parlement één van haar eigen parlementslid uitnodigen te komen getuigen.

Of Francken zal gaan, is nog niet duidelijk. “Je moet opletten om geen grondwettelijke precedenten te scheppen. Ik heb niets te verbergen, maar ga uiteraard niet interfereren met strafonderzoek. Maar ik ben voor alle transparantie, daar heb ik geen enkel probleem mee.”

Het idee dat Francken al langer wist van een onderzoek tegen Kucam, wuift hij weg. “Ik zag dit helemaal niet aankomen. Ik was daar niet van op de hoogte. Ik heb van het onderzoek van het parket gehoord toen de hoofdredacteur van de duiding van de VRT mij belde, dinsdagnamiddag. Vanaf dan was ik op de hoogte, geen moment vroeger.”

epa

Gesponsorde artikelen