Francken (N-VA) roept fast-team in om illegalen sneller op te sporen bij rellen

Francken (N-VA) roept fast-team in om illegalen sneller op te sporen bij rellen

De Dienst Vreemdelingenzaken krijgt een eigen politieteam om sneller op te treden als er zich incidenten voordoen bij mensen zonder papieren. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is ervan overtuigd dat zo’n team nodig is en spoort burgemeesters en politiechefs aan om beroep te doen op zijn fast-team. Oppositiepartij PS reageert kritisch op de maatregel.

Het team van de Dienst Vreemdelingenzaken komt er naar aanleiding van de recente rellen in Brussel, de onrust op de Walibi-trein en diverse kraak-gevallen. “We hebben gezien dat er de laatste tijd heel wat incidenten zijn geweest met mensen van allochtone origine”, zegt Francken aan de VRT. “Dat zijn vaak Belgen, daar gaat het hier niet over. Maar het gaat wel over mensen zonder verblijfsvergunning.”

Francken hoopt dat de Dienst Vreemdelingenzaken met het team sneller en kordater zal kunnen optreden op het vlak van identiteitscontroles en opsluiting van illegalen. “We hebben een gerechtelijke sectie bij de Dienst Vreemdelingenzaken”, zegt hij. “Die zou dit kunnen doen, zowel binnen als buiten de kantooruren op een heel flexibele manier. Als ze opgeroepen worden door de politiediensten, kunnen ze dan binnen een zeer korte tijdspanne staan op het terrein om identificatie te doen, maar ook om in te grijpen en om mensen zonder verblijfsvergunning op te sluiten in gesloten centra met de bedoeling om te repatriëren.”

Scherpe kritiek

Francken is ervan overtuigd dat er nood is aan zo’n snel team: “We zien vaak dat lokale politiediensten weinig of geen gebruik maken van onze diensten, of veel te laat. Het zou beter zijn als dat sneller kan. Er komt daarom nu een fast-team, dus ook een oproep aan alle burgemeesters en korpschefs om hier gebruik van te maken.”

Oppositiepartij PS is scherp voor de maatregel en verwijt Francken van “populisme”. “De overheden van het land hebben zich al uitgesproken (over de rellen van zaterdag, red.)”, zegt Kamerlid Emir Kir (PS). “U maakt er een amalgaam van, u stigmatiseert. Hou u bezig met uw dossiers.”

N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers gaf al aan dat ze het initiatief van Francken steunt.

Gesponsorde artikelen