Francken na veelbesproken voorstel van Hans Bonte: “In Turkije dragen ze het ook niet, dus politieagentes in hoofddoek horen hier NIET thuis”

Francken na veelbesproken voorstel van Hans Bonte: “In Turkije dragen ze het ook niet, dus politieagentes in hoofddoek horen hier NIET thuis”

Hans Bonte (sp.a), burgemeester van Vilvoorde, opperde in ‘Terzake’ voor het idee, overgekomen uit Amsterdam, om vrouwelijke agentes toe te staan een hoofddoek te dragen. Zijn uitspraken konden op weinig bijval rekenen, ook niet binnen sp.a trouwens. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) liet daarom al snel van zich horen op Facebook. Hij is absoluut tegen: “Deel als je vindt dat politieagenten met hoofddoek ook bij ons NIET thuishoren.”

Burgemeester Hans Bonte (sp.a), die zich momenteel in Aarhus in Denemarken bevindt voor een conferentie over radicalisering, sprak zich in Terzake uit voor het toelaten van vrouwelijke agentes op het dragen van een hoofddoek. “Er is een duidelijk gebrek aan representativiteit in verhouding met de gewijzigde populatie”, zei de Vilvoordse burgemeester. “Als een hoofddoek helpt om dat tegen te gaan, mij niet gelaten.” Een standpunt dat door weinigen wordt gedeeld, zelfs niet binnen zijn eigen partij.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) maakte zijn mening al snel duidelijk in een Facebook-bericht (zie onderaan). “Zo zien vrouwelijke agenten er in Marokko en Turkije uit, beste Hans Bonte”, schrijft hij onder twee foto’s van Turkse en Marokkaanse agentes. “Deel als je vindt dat politieagenten met hoofddoek ook bij ons NIET thuishoren.” Met meer dan 7.800 shares delen een hoop mensen de visie van de staatssecretaris. Hij nuanceerde zijn uitspraak wel nog enigszins in een commentaar onder de Facebook-post: “In Turkije mogen vrouwelijke politieagenten vanaf 27/08/2016 een hoofddoek dragen. Na de vermeende coup heeft Erdogan dat ingevoerd. Tot grote ergernis van veel Turkse dames. Holt Bonte Erdogan achterna?”.

Argument onderuitgehaald

Francken duidt met zijn post dus duidelijk op het feit dat representativiteit niet samenhangt met het toelaten van een hoofddoek. Zo haalt hij meteen ook het enige echte argument dat Bonte aanhaalt onderuit.

Bonte verwees in Terzake ook naar Amsterdam, waar ze het ballonnetje van de hoofddoek als eerste oplieten. Daar liggen ze met 18 procent van de agenten die allochtoon zijn een pak voor op Vlaanderen, maar toch vinden ze dat nog te weinig. Het toelaten van het dragen van de hoofddoek zou moeten helpen om dichter naar de 50 procent te gaan.

Al wordt ook in Nederland het idee niet gesteund. Zelfs allochtone agenten zouden tegen zijn. Zo zei Geert Priem, voorzitter van de Algemene Nederlandse Politie Vereniging, dat vele allochtone agenten die hij had gesproken het niet meteen zien zitten. “Ze willen niet voorgetrokken worden op basis van hun achtergrond”, zei hij.

Gesponsorde artikelen