Francken zegt dat hij holebi’s niet wou viseren na commotie Facebookpost over mannen in lingerie

Francken zegt dat hij holebi’s niet wou viseren na commotie Facebookpost over mannen in lingerie

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft gereageerd op zijn Facebookpost over mannen die lingerie dragen en vrouwelijk gedrag vertonen. Hij zegt nu dat hij holebi’s helemaal niet wou viseren.

“Ik wou holebi’s helemaal niet viseren. Dat was absoluut niet de bedoeling”, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan VTM.

Vorige week veroorzaakte zijn Facebookpost veel ophef. Naar aanleiding van een artikel in de Nederlandse krant De Telegraaf, waarin gesteld werd dat er lingerie voor mannen bestaat en hoe mannen zich daar sexy in voelen, schreef Francken op Facebook dit: “Mannen die zich schminken, die hun wenkbrauwen epileren, die lingerie dragen, die een sacoche dragen, die zwanger worden … draait de wereld door of ligt het gewoon aan mij?”

“Randverschijnselen in maatschappij”

Nu reageert Francken voor het eerst op de Facebookpost en de commotie die het met zich meegebracht heeft. “Het was gewoon een opinie die ik had”, zegt hij. “Ik vind dat er heel wat media-aandacht gaat naar bepaalde zaken die, laten we zeggen, randverschijnselen zijn in de maatschappij. Daar wordt heel veel aandacht aan besteed en ik vind dat niet altijd even nuttig. Maar soit, iedereen doet maar zijn eigen ding.”

Çavaria

Holebi-organisatie Çavaria reageerde boos op de post van Francken en eiste zijn excuses: “Hij gaat uit van een heel traditionele visie van wat een man of vrouw hoort te zijn. Dat leidt tot een verdeling in de maatschappij tussen ‘normale’ en ‘abnormale’ mensen en dat is iets waar wij absoluut niet mee akkoord kunnen gaan. Bovendien is die heel strikte, traditionele visie op mannelijkheid en vrouwelijkheid de basis van holebifobie en transfobie. Dat blijkt ook uit onderzoek.”

Zuhal Demir

Ook zijn partijgenote, federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA), reageerde kritisch op het bericht: “Iemands seksuele identiteit is een individuele vrijheid die je op je eigen manier beleeft en waar niemand anders zaken mee heeft. Blijf vooral het ondergoed kopen waar je goed in zit.”

“Verwijderd dus kous af”

Francken reageert nu op die kritiek dat hij niemand wou kwetsen met zijn post: “Dat was niet mijn bedoeling. De voorbeelden van De Telegraaf waren ook geen holebi-voorbeelden. Voor de rest heb ik daar niet op te reageren. Ik heb dat verwijderd en daarmee is de kous af.”

Eerder reageerde N-VA-voorzitter Bart De Wever al dat hij vond dat Francken zijn excuses niet moest aanbieden.

Gesponsorde artikelen