François Fillon verontschuldigt zich, maar heeft nog veel werk om iedereen te overtuigen

François Fillon verontschuldigt zich, maar heeft nog veel werk om iedereen te overtuigen

Deze namiddag keek Frankrijk vol spanning uit naar de persconferentie van de republikeinse presidentskandidaat François Fillon. Daarin heeft hij zich verdedigd tegen de journalisten en Franse stemmers. Volgens hem is het loon dat hij jarenlang aan zijn vrouw en kinderen heeft uitbetaald legaal, al verontschuldigt hij zich wel omdat zoiets “niet langer aanvaard wordt”. Toch lijkt hij nog niet iedereen overtuigd te hebben.

“Ik begrijp dat er veel vragen zijn en er nood in aan een uitleg na alles wat gezegd en geschreven is. Ik heb mijzelf niet te verwijten: ik heb altijd hard gewerkt voor mijn land zonder de wet te breken”. Zo begon de republikeinse presidentskandidaat Fillon zijn persconferentie naar aanleiding van de beschuldigingen die al meer dan een week gedaan worden. Hij zou zijn vrouw en twee van zijn kinderen namelijk jarenlang een loon hebben uitbetaald, maar het was onduidelijk of ze wel degelijk voor hem hebben gewerkt.

In de persconferentie legt Fillon uit dat zijn vrouw en kinderen echt voor hem hebben gewerkt en hij dus niets illegaal heeft gedaan. Hij legt zelfs exact uit hoeveel zijn vrouw verdiende: 3.677 euro netto per maand. Dat noemt hij een correct bedrag voor iemand met een diploma rechten en letteren. Op Twitter stellen veel mensen zich wel vragen bij zo’n hoog loon.

Verontschuldigingen

Toch verstaat hij de verontwaardiging van het Franse volk. “Wat ik gedaan heb (familieleden tewerkstellen), is legaal, maar is het ook moraal? Wat vroeger aanvaardbaar was, is dat vandaag niet meer. Daarom wil ik mij verontschuldigen”.

Om duidelijkheid te scheppen geeft Fillon de gegevens van zijn tien bankrekeningen en zijn huizen vrij. Hij wijst ook beschuldigend naar de media die zouden hebben samengewerkt om hem doelbewust te proberen te doen verliezen. Toch is de presidentskandidaat niet van plan om zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Hij wil de komende tijd harder dan ooit campagne voeren. De reacties op sociale media tonen aan dat Fillon alleszins nog werk heeft om iedereen te overtuigen.

Gesponsorde artikelen