Terwijl de winter dichterbij komt, slaagt Frankrijk er maar niet in om kernreactoren terug online te krijgen

Veel Franse kernreactoren zijn al maandenlang inactief voor onderhoudswerken. Die beginnen langer dan verwacht te duren.

Waarom is dit belangrijk?

Frankrijk is een van de belangrijkste producenten van elektriciteit in Europa. Normaal gezien genereert het land, met zijn 56 kernreactoren, een surplus, dat naar andere landen kan geëxporteerd worden. Maar door onderhoudswerken ligt bijna de helft van die reactoren momenteel plat. Als ze tegen de winter niet terug actief kunnen worden, dreigt de Europese energiecrisis erger te worden.

De essentie: 26 kernreactoren blijven momenteel inactief. Dat komt omdat er corrosie werd ontdekt op de leidingen die de reactorkernen koelen. 

  • De herstelwerken zouden wel eens zes weken langer kunnen duren dan aanvankelijk werd verwacht, blijkt uit berichtgeving van Wall Street Journal, dat mensen met kennis van de zaak citeert. Een belangrijke kanttekening is dat dit scenario bij slechts twee reactoren van toepassing is.
  • Ook waren er stakingen bij 18 reactoren. Dat probleem lijkt intussen opgelost: energiereus EDF is vrijdag overeengekomen met de vakbonden om loonsverhogingen door te voeren. Door de stakingen is de heropstart van een aantal reactoren uitgesteld, volgens persbureau Reuters.
  • Het risico bestaat nu dat het land niet alle reactoren online krijgt tegen het einde van de winter. Dat zou slecht nieuws betekenen voor niet enkel Frankrijk, maar ook de rest van Europa. De energie die uit Frankrijk wordt geëxporteerd, is tijdens de winter immers broodnodig, wanneer het verbruik piekt.

Het corrosieprobleem

  • Het probleem ontstond eind vorig jaar, toen een technicus bij Civaux, de nieuwste kerncentrale van Frankrijk, zag dat lasnaden op de pijpleidingen dicht bij de reactorkern aan het corroderen waren.
  • Daarna was het hek van de dam: ingenieurs onderzochten pijpleidingen bij andere reactoren en ontdekten hetzelfde probleem. Daardoor zag EDF zich genoodzaakt om onderhoudswerkzaamheden bij andere reactoren te versnellen, zodat Frankrijk niet met tekorten zou komen te zitten.
  • EDF heeft door de kwestie monsterverliezen geleden. Door de kernreactoren offline te halen, moest het elders energie kopen. Aangezien Europa sowieso al te kampen had met een energiecrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne, moest EDF woekerprijzen betalen.
  • Daarbovenop komt een initiatief van de Franse regering om de retailprijzen voor elektriciteit te beperken. Dat alles zal er voor zorgen dat EDF dit jaar tientallen miljarden euro’s zal verliezen. In juli besloot de Franse overheid zelfs om EDF te nationaliseren om het bedrijf uit te penarie te helpen. 

Meer
Lees meer...