Franse minister verdedigt “waardevol” recht op topless zonnebaden

Topless Zonnen Frankrijk
Shutterstock

Drama in Frankrijk, want in een zuidelijk kustdorpje hebben politieagenten een groepje topless vrouwen op het strand gevraagd om zich te bedekken. Dat deden ze op vraag van een familie op het strand. De actie zorgde voor hopen kritiek, maar minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin benadrukt dat topless zonnebaden helemaal oké is.

Goed nieuws voor alle vrouwen die willen dat heel hun lichaam precies gelijk gebruind is en daarvoor naar Frankrijk trekken. Want minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin noemt vrijheid en dus ook topless zonnen een “waardevol recht”.

“Situatie onder controle krijgen”

Dat deed ie natuurlijk niet zomaar. Darmanin reageert op de heisa die in z’n land de kop opstak nadat enkele politieagenten een groepje topless vrouwen hadden gevraagd om zich te bedekken. Dat gebeurde op een strand in het Mediterraanse kustdorpje Sainte-Marie-La-Mer.

[ COMMUNIQUÉ ]Les médias et réseaux sociaux se font l'écho depuis hier de l'action d'une de nos patrouilles présente…

Geplaatst door Gendarmerie des Pyrénées-Orientales op Dinsdag 25 augustus 2020

Op dat strand was een familie aanwezig die het niet zo tof vond dat de groep vrouwen zonder bovenstukje in de zon lag. Ze stapten dan maar naar de gendarmerie op het strand om te klagen. De agenten wilden naar eigen zeggen “de situatie onder controle krijgen” en vroegen de vrouwen om hun bikini volledig aan te trekken.

“Niet oké”

De actie zorgde voor een hele hoop kritiek. “Is Sainte-Marie-La-Mer nu Saudi-Arabië?”, vroeg een Franse Twitteraar zich af. Anderen waren het dan weer niet eens met de preutsheid die nu in Frankrijk heerst. En ze kregen ‘steun’ van de Franse minister van Binnenlandse Zaken.

Die schreef op Twitter dat het niet oké was dat vrouwen aangesproken waren, omdat ze topless lagen te zonnen. “Vrijheid is een waardevol recht”, schreef Darmanin. “En het is normaal dat de administratie z’n fouten erkent.”

De lokale gendarmerie had namelijk zelf al laten weten dat de agenten het nogal onhandig hadden aangepakt, en benadrukte dat topless zonnen nog altijd toegelaten is. “Jullie zullen mij altijd in uniform zien, maar topless zonnebaden is nog steeds toegelaten op het strand van Sainte-Marie-La-Mer”, schreef de woordvoerster van de nationale politie.

Gesponsorde artikelen