Frankrijk zegt “non” tegen Black, de film van Adil El Arbi en Bilal Fallah

Gewonnen filmprijzen in Gent, Toronto en Tallinn ten spijt, Black komt niet in de Franse zalen. De film van Adil El Arbi en Bilal Fallah over stadsbendes in Brussel sterft er een stille dood door de 16+-rating en de nasleep van de aanslagen in Parijs.

Black wordt niet uitgebracht in Frankrijk om tal van redenen. De filmkeuringscommissie verbiedt de film voor jongeren onder de 16 jaar omwille van de gewelddadige scènes. “Dat betekent de commerciële dood van Black”, zegt regisseur Adil El Arbi in de Wereld Vandaag op Radio 1.

“Niet verwacht”

“Een rating 16+ in Frankrijk gaat gepaard met strenge regels”, gaat hij verder. “Het is bijvoorbeeld verboden om reclame te maken op tv voor 22 uur ’s avonds. Ook in de kranten mag je geen promotie maken, omdat een groot publiek die beelden kan zien. De mediawaakhond controleert dat zéér strikt, met zware boetes tot gevolg. Omdat Black in Frankrijk niet ideaal gepromoot mag worden, besloten de cinemaketens zich terug te trekken. De kleinere zalen zijn gevolgd.”

Als een dominosteen haakte ook de distributeur af. “Deze beslissing doet niet echt pijn, maar het is wel jammer. We hadden het niet verwacht”, vertelt El Arbi teleurgesteld. “Als je een film in het Frans maakt, dan hoop je natuurlijk op een release in Frankrijk. Zeker gezien het succes van de film in het Nederlandse taalgebied.”

Publiek uit de banlieues

Volgens El Arbi spelen ook andere zaken mee, hij verwijst naar de aanslagen in Parijs. “Het verhaal van Black als geheel strookt niet met de huidige politieke situatie in Frankrijk momenteel. Bepaalde dingen liggen daar heel gevoelig. Onze film gaat over stadsbendes in Molenbeek, een thema dat na de gebeurtenissen in Parijs blijkbaar niet getoond mag worden. De grote bioscopen zijn bang dat Black massaal publiek uit de banlieues naar hun zalen zou lokken, met alle gevolgen van dien.”

In ieder geval, El Arbi ziet de toekomst niet somber, want samen met de producent proberen ze het verhaal digitaal toch nog uit te brengen.

Meer
Lees meer...