Frans dorpje is afgesloten van buitenwereld door een muur sneeuw van 7 meter hoog

Frans dorpje is afgesloten van buitenwereld door een muur sneeuw van 7 meter hoog

Het Franse dorp Bonneval-sur-Arc wordt momenteel omsingeld door een sneeuwmuur van vier tot zeven meter hoog. De voorbije dagen zijn er bakken sneeuw gevallen in de Alpen, en het dorp werd getroffen door verschillende lawines die de massa hebben aangedikt.

Moet er nog sneeuw zijn? In Bonneval-sur-Arc hebben ze er meer dan genoeg. In de Alpen, vooral in het gebied rond de grenzen van Italië, Zwitserland en Frankrijk is de voorbije dagen de sneeuw met bakken uit de lucht gevallen. In twee dagen tijd viel er twee tot drie meter sneeuw, wat het dubbele is van de sneeuwmassa die er normaal ligt. Maar niets evenaart de muur van sneeuw die langs Bonneval-sur-Arc is opgerezen. Die is vier meter hoog, en gaat lokaal zelfs tot zeven meter hoogte.

Lawines

Behalve de hevige sneeuwval zijn lawines de oorzaak van de sneeuwmuur. Ze zijn er nochtans wel wat sneeuw gewend, want het dorp ligt op een hoogte van 1.700 meter, maar dit is toch wel heel uitzonderlijk. Het risico op lawines is er momenteel bijzonder groot. Volgens een Franse expert, die foto’s via de sociale media verspreidde, is het dorp afgesloten van de buitenwereld en bovendien is er geen elektriciteit meer.

De weg naar het dorp zou vandaag mogelijk wel opnieuw kunnen openen. Er worden ook lawines uitgelokt om de veiligheid van de weg te verzekeren.

Klimaatverandering?

Een massa sneeuw in de Alpen, enkele Amerikaanse staten die lokaal op de Noordpool lijken, en zelfs de Sahara-woestijn die onder een tapijt van enkele centimeters sneeuw komt te liggen … Uiteraard wordt de opwarming van de planeet in twijfel getrokken, want hoe zijn deze fenomenen dan mogelijk? De Amerikaanse president Donald Trump was rond de jaarwisseling de eerste om deze opmerking te maken.

En toch zijn er genoeg verklaringen die de extreme kou of sneeuwval aan de klimaatverandering kunnen linken. Al deze voorbeelden zijn in de eerste plaats aparte weerfenomenen, terwijl we bij de klimaatverandering over een patroon in het weer moeten spreken. In Australië is het bijvoorbeeld extreem heet op dit moment. Maar het warmere zeewater, het smelten van het poolijs, de veranderingen in luchtstromingen, … dragen allemaal bij tot extremere weervormen. In de zomer zijn dat hittegolven, en in de winter kan dat dus in de vorm van veel sneeuw en extreme kou.

VTM-weervrouw Jill Peeters legt voorts uit dat door de hogere temperaturen meer vocht in de atmosfeer terechtkomt, en dat hierdoor ook bij koudere temperaturen meer neerslag wordt gevormd. En die valt er dus uit in de vorm van sneeuw. Véél sneeuw!

Gesponsorde artikelen