Frans premier Jean Castex neemt ontslag: wie wordt de nieuwe waterdrager van Macron?

De Franse premier Jean Castex heeft maandag zijn ontslag ingediend bij president Emmanuel Macron, die het ontslag aanvaardde.

Het wordt nu uitkijken welke naam Macron, die enkele weken geleden herverkozen werd, uit zijn mouw schudt om Castex op te volgen. Het is niet ongebruikelijk dat de Franse regering herschikt wordt na een belangrijke verkiezing.

De 56-jarige Castex volgde zelf Edouard Philippe, die zowel een bondgenoot als een rivaal is van Macron, op bij een vorige herschikking in juli 2020, en zal dus minder dan twee jaar premier van Frankrijk geweest zijn.

Wie wordt nieuwe premier?

Volgens Le Monde zal Macron in de komende uren zijn opvolger aanduiden. Er is geen voor de hand liggende pretendent, wat leidt tot uiteenlopende gissingen. Er wordt gespeculeerd dat het een vrouw zal zijn.

Mogelijk zal Macron rekening houden met de opgang van het linkse blok onder aanvoering van Jean-Luc Mélenchon. Want wat ongetwijfeld meespeelt bij zijn keuze: in juni staan de Franse parlementsverkiezingen op de agenda. De partij La République en marche van Macron zou bij die stembusslag wel eens onder druk komen te staan en veranderde eerder deze maand haar naam in Renaissance.

Meer
Lees meer...