Frans president Emmanuel Macron rolt dan toch de rode loper uit voor nieuwe vriend Donald Trump

Frans president Emmanuel Macron rolt dan toch de rode loper uit voor nieuwe vriend Donald Trump

Frans president Emmanuel Macron verandert van aanpak als het op zijn Amerikaanse collega Donald Trump aankomt. Vergeet z’n agressieve handdruk van een tijdje geleden. Nee, Macron speelt nu plots Trumps beste vriend. En hij zal z’n nieuwe vriend, die vandaag aankomt in Parijs, rondleiden in de tombe van Napoleon, trakteren op een etentje in de Eiffeltoren en dan proberen ‘verleiden’ met een militaire parade op de Champs-Élysées. 

De relatie tussen Frankrijk en de VS leek koeler te gaan worden dan ooit, met een harde, agressieve handdruk van Macron als veruiterlijking van de groeiende onvrede tussen de twee leiders. Nadat Trump de VS uit het klimaatakkoord van Parijs haalde, zag Macron zijn kans rijp om de Amerikaanse president nog wat dieper te duwen dan hij al zat. “Make our planet great again“, zei Macron toen in een boodschap en bood hij Amerikaanse klimaatwetenschappers ook doodleuk een ‘toevluchtsoord’ aan. Neen, het leek niet echt meer goed te komen tussen de twee grootmachten.

Ondertussen raakte de Amerikaanse president steeds verder geïsoleerd van de andere wereldleiders, en daarin ziet Emmanuel Macron nu een opportuniteit. Christophe Castaner, woordvoerder van de Franse regering, heeft het over ‘bruggen bouwen‘ met Trump. “Soms maakt Trump beslissingen die we niet zo leuk vinden, zoals bijvoorbeeld over het klimaat. Je kan daar dan op twee manieren mee omgaan. We kunnen zeggen ‘We praten niet meer met jou’, of we kunnen hem een helpende hand aanbieden om hem weer in de groep te brengen”, stelt Castaner.

Speciaal voor ‘the Donald

De uitnodiging aan Trump om de militaire parade op quattorze juillet, de Franse nationale feestdag, bij te wonen, heeft ook een sterke symbolische waarde. In 2017 is het namelijk exact honderd jaar geleden dat de VS toetrad tot de eerste wereldoorlog. Het is geen ongewone zaak dat buitenlandse leiders worden uitgenodigd om de promenade bij te wonen, maar er werd getwijfeld of Trump de uitnodiging wel zou aanvaarden.

Al wordt het wel een ‘speciaal’ bezoek. Macron paste het standaard-schema ietwat aan aan de Amerikaanse president. Zo zal er niet worden gegeten in het paleis, zoals gewoonlijk. Macron heeft een diner voorzien voor Donald en Melania in het restaurant boven in de Eiffeltoren. Een bron binnen het Elysée noemde het zelfs ‘postkaart-toerisme’. En dat allemaal speciaal voor ‘the Donald‘ dus.

Donald Trump en vrouwlief zijn ondertussen al geland in Frankrijk:

Gesponsorde artikelen