Left Right
scrollTop top

Frans verbod op plastic bestek is een voorbeeld voor België


Frans verbod op plastic bestek is een voorbeeld voor België

Frankrijk heeft in de strijd tegen plastic een wet doorgevoerd waar het milieu dankbaar voor zal zijn. Want vanaf 2020 bannen onze zuiderburen borden, bekers, messen en vorken voor eenmalig gebruik. Bestek dat dus niet uit biologisch afbreekbaar materiaal bestaat wordt verboden. En da’s een voorbeeld voor België, dat stilaan ook de strijd tegen plastic lijkt aan te binden.

Het milieu meer adem geven is nodig en dat beseft Frankrijk. Want elk jaar gooien de Fransen 4.73 biljoen plastic bekers weg waarvan amper 1% gerecycleerd wordt. Maar vanaf 2020 is er dus een wet die plastic borden, bekers, messen en vorken verbiedt. Plastic bestek zal dus voortaan uit biologisch afbreekbaar materiaal bestaan.

Eerder dit jaar werd het al duidelijk dat Frankrijk zich wil profileren als milieuvriendelijker land. Toen werd beslist dat winkels en supermarkten geen plastic zakjes meer mochten meegeven. Zover zijn we in België ook al, althans in Wallonië, waar vanaf 1 maart 2017 geen dunne plastic zakjes meer zullen zijn om fruit en groenten te verpakken. De gewone zakjes die je aan de kassa krijgt verdwijnen er al vanaf 1 december 2016. Brussel is op dezelfde weg. In Vlaanderen zijn we nog niet zover, maar er wordt wel over gediscussieerd. Want elk jaar worden er in België per persoon gemiddeld 97 zakjes gebruikt en weggegooid.

In De Standaard zei Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) een paar maanden geleden nog dat een verbod op plastic eenvoudig en duidelijk moet zijn. “En dat zowel voor de handelaar – van de grote supermarkten tot de bakkers en de marktkramers – als voor de consument. Want ook consumenten zien niet onmiddellijk wat de impact van een plastic zakje op het milieu is. Voorts moeten we goed onderzoeken wat de consequenties zijn voor het milieu: we moeten een regeling uitwerken die ervoor zorgt dat er minder plastic in het milieu terechtkomt.” To be continued.

Bron: legifrance.gouv.fr/eli/decret/2016/8/30/DEVP1604757D/jo/texte


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…