Franse antisysteempartijen kunnen misnoegde kiezers niet langer verleiden

Franse politici ontwaakten maandagochtend met een kater van jewelste. De gemeenteraadsverkiezingen van zondag maakten duidelijk dat zich binnen bepaalde delen van de bevolking een verontrustende afkeer van de politiek heeft geïnstalleerd. 

Waarom is dit belangrijk?

Twee op drie Fransen liet de verkiezingen van afgelopen zondag voor wat ze waren. Nu ook antisysteempartijen door hun kiezers in de steek worden gelaten, rijst de vraag waar en hoe deze kiezers voortaan hun misnoegdheid zullen uiten.

Zo bracht 82 procent van de jongeren onder de 35 jaar geen stem uit. Al even catastrofaal verliep de stembusslag in de 10 armste steden van Frankrijk waar het gemiddelde onthoudingspercentage meer dan 80 procent bedroeg. (Tegen 66 procent landelijk, goed voor de laagste opkomst sinds 1958)

Volgens een maandag vrijgegeven analyse van Ifop lieten vooral de mensen die uiterst rechts en uiterst links stemmen het afweten: 71 procent van de kiezers van Marine Le Pen in 2017 en 75 procent van de kiezers van Jean-Luc Mélenchon hebben zondag niet gestemd. Maar ook de LREM van president Emmanuel Macron kwam amper in het stuk voor.

Een opiniepeiling van Opinionway maakt duidelijk dat:
– 33% niet stemde “omdat de campagne hen niet interesseert”,
– 26% niet stemde “omdat hun stem niets zal veranderen”,
– 20% niet stemde “omdat de politiek hen niet interesseert” en slechts
– 19% niet ging stemmen “om te protesteren tegen de manier waarop het land wordt bestuurd”.

De toekomst zal uitwijzen of deze mensen besloten hebben om het pad van de democratie te verlaten door hun stem niet langer op democratische wijze uit te brengen, maar het ziet er niet goed uit. Alles wijst erop dat nu ook de antisysteempartijen de misnoegdheid bij sommige bevolkingsgroepen niet langer kunnen kanaliseren.

Meer
Lees meer...