Franse president Macron trolt Trump met speech: “Make our planet great again”

Franse president Macron trolt Trump met speech: “Make our planet great again”

De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om uit de akkoorden rond klimaatopwarming te stappen krijgen snel reactie. De meest opvallende: die van Franse president Emmanuel Macron. Die hield een speech, in het Engels, waarbij de titel en hashtag heel duidelijk waren: “Make our planet great again”. Het gaat frontaal in tegen Trump.

Het regent negatieve reacties op de beslissing van Donald Trump om het klimaatakkoord van Parijs eenzijdig op te zeggen voor de VS. Duitsland, Frankrijk en Italië kwamen met een gemeenschappelijke verklaring die bijzonder scherp was, ook België reageerde al. De boodschap is altijd dezelfde: “Met of zonder de Amerikanen, wij doen door en gaan de strijd tegen de opwarming van de aarde nog opvoeren.”

Maar qua drama en vooral qua rechtstreekse communicatie naar de Amerikanen zelf, deed Macron er een serieus schepje bovenop. Hij richtte zich in een speech in het Engels (wat toch zeer ongewoon is voor een Franse president) naar het Amerikaanse publiek. En daarbij speelt hij op hét thema dat de Amerikanen raakt: national security. “If we do nothing, our children will know a world of migrations, of wars, of shortage. A dangerous world.” Of dus eigenlijk: het is geen discussietje onder wetenschappers, dit is een probleem dat op jullie bord zal eindigen, als zelfverklaarde politieman van de wereld.

En Macron ging nog een stap verder, door op de Amerikanen hun patriottisme en gevoel voor drama te spelen: “The world believes in you. I know that you are a great nation.”

En dan kwam nog een oproep naar ondernemers, wetenschappers en ingenieurs om hun werk over de klimaatopwarming dat ze nu al in de VS doen in Frankrijk verder te komen zetten. Een oproep dus aan de knapste koppen om gewoon hun valies te pakken. Lekker tegen Trump.

Om dan af te sluiten met: “Make our planet great again.” Dat postte hij meteen ook op z’n Facebook. Duidelijker kan het haast niet.

Gesponsorde artikelen