Left Right
scrollTop top

Franse president Macron wil reboot van EU om nationalisme en buitenlandse inmenging tegen te gaan


Franse president Macron wil reboot van EU om nationalisme en buitenlandse inmenging tegen te gaan

De Franse president Emmanuel Macron (en marche) pleit voor een “Europese renaissance”, een soort reboot van de Europese Unie waarbij veiligheid, migratie, asiel, economie en klimaat centraal staan. Dat doet hij vooral naar aanleiding van de brexit, het opkomende nationalisme in Europa en de migratiecrisis.

De Franse president Emmanuel Macron (en marche) heeft een opiniestuk geschreven waarin hij alle EU-burgers aanspreekt in verschillende Europese kranten, waaronder het Franse blad Le Monde, het Duitse Die Welt, het Spaanse El Pais en Britse The Guardian. Dat is een aparte, redelijk verregaande move, zelfs voor een pro-Europese internationalist als Macron.

‘Europese Conferentie’

Macron had het over “de weg naar Europese vernieuwing”. We moeten volgens hem vrijheid, bescherming en vooruitgang vooropstellen. Macron hoopt tegen eind dit jaar nog een ‘Europese Conferentie’ uit de grond te stampen om plannen te smeden voor een nieuw soort Europa.

In de conferentie zouden vertegenwoordigers van de instellingen en de lidstaten moeten zetelen, net als burgerorganisaties, academici, sociale partners en zelfs spirituele leiders.

Bovendien pleit Macron voor een gezamelijk strenger optreden tegen haat op het internet, meer toezicht op internetgiganten, nieuwe regels inzake marktcompetitie en een Europees minimumloon. Ook wil hij dat er panels van Europese burgers ingericht worden die zich buiten verkiezingstijden uitspreken over EU-hervormingen.

Nationalisme als boosdoener

Macron doet al deze plannen uit de doeken naar aanleiding van de brexit, die nog steeds gepland staat op vrijdag 29 maart. “Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Europa nog zo’n gevaren gekend en de brexit is daar een symptoom van”, schrijft Macron. “We mogen niet toelaten dat nationalisten die geen oplossingen bieden, de woede in de publieke opinie uitbuiten. Wie heeft het Britse volk verteld over het verlies van toegang tot de EU-markt of het gevaar voor vrede in Ierland?” Macron reikt dan ook de hand uit naar de Britten om opnieuw samen in een Europees project te stappen. Volgens Macron symboliseert de brexit een crisis waarin “de EU er niet in slaagt om een antwoord te bieden op nood aan bescherming van haar volk tegen de kwalen van de moderne wereld”.

Deze anti-nationalistische uitspraken kaderen zeker in de aankomende Europese verkiezingen van eind mei. Daarbij staan in zowat de hele EU populistische, eurosceptische partijen tegenover pro-EU-partijen. Macron heeft de jongste maanden te maken gehad met ‘de gele hesjes’ in eigen land. Het was zijn tactiek om zich progressief op te stellen tegen de anti-regeringsprotesten. Bovendien voelt Macron in Parijs de hete adem van het extreemrechtse Rassemblement National (vroeger Front National) in zijn nek. Als we de huidige polls moeten geloven, zou het bij verkiezingen nu opnieuw komen tot een face-off tussen Macron en de populistische Marine Le Pen.

Cyberaanvallen en verkiezingsmanipulatie

De Franse president wil ook een Europees Agentschap voor de Bescherming van de Democratie in het leven roepen om internationale cyberaanvallen en de manipulatie van verkiezingen en nieuws tegen te gaan. Hij wil het ook verbieden dat Europese partijen nog van buiten Europa geld zouden krijgen. Daarmee verwijst hij impliciet naar Rusland en de inmenging bij de vermeende brexitverkiezingen en de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Defensieorgaan

Macron pleit ook voor een Europese Veiligheidsraad die in samenwerking met de NAVO ook beslissingen moet nemen inzake veiligheid. Als het van Macron afhangt, zetelen ook de Britten in dit orgaan. Met de oprichting hoopt Macron te voorkomen dat de EU op militair en politiek vlak verzwakt na de brexit. Daarbinnen wil Macron de staten ook een Europees verdrag inzake defensie en veiligheid laten tekenen. Hij gaat wel een stuk minder ver dan het Plan Pleven, een verregaand Frans plan voor een Europese Defensiegemeenschap uit 1952.

Asiel en migratie

Macron vindt ook dat het Schengenverdrag op het vrij verkeer van personen herzien moet worden met een gemeenschappelijk asiel- en migratiebeleid. Hij pleit voor strikte controles aan de buitengrenzen van Europa.

EPA

Klimaat

Dat Macron geen oogkleppen op heeft, wisten we al langer, maar hij heeft duidelijk ook de ongeruste stem van een deel van de bevolking over de klimaatsverandering gehoord. Zo opteert hij voor de inrichting van een Europese Klimaatbank.

Die moet de ecologische transformatie gemakkelijker maken, naar het voorbeeld van de Oost-Europabank na de val van de muur.

Handelsbeleid

Verder wil de Franse president ook innovatie en banen een duw in de rug geven, vooral in strategische sectoren. Hij pleit ervoor dat de EU, net zoals dat in de VS gebeurt, investeert in artificiële intelligentie en innovatieve technologieën. Macron wil dat ons handelsbeleid ook bedrijven verbant die onze privacy, belastingsystemen, milieunormen en algemene regels niet respecteren.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.641.073
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755