Franse regering is herschikt: zwaargewichten blijven op post

Frans president Emmanuel Macron en kersvers premier Elisabeth Borne hebben de nieuwe regeringsploeg, 27 ministers en staatssecretarissen, bekendgemaakt. Daarbij zitten enkele verrassende namen tussen, maar drie zwaargewichten behouden hun post.

Zo’n reshuffle is gebruikelijk na een presidentsverkiezing. Emmanuel Macron won het pleit van Marine Le Pen en koos minister van Werk Elisabeth Borne als zijn nieuwe premier, ter vervanging van Jean Castex.

Toch is er geen sprake van een paleisrevolutie, want enkele grote namen blijven in de regering en op hetzelfde departement. Het gaat om Bruno Le Maire, die de superpost van Economie én Financiën behoudt, minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin en minister van Justitie Eric Dupond-Moretti. Le Maire blijft zo ook in de nieuwe constellatie de nummer twee van de Franse regering.

Wissels

Waar wel een wissel is doorgevoerd, is op Buitenlandse Zaken. De ervaren diplomate Catherine Colonna vervangt de 74-jarige ancien Jean-Yves Le Drian op die belangrijke internationale post. Olivier Véran, die als minister van Volksgezondheid de coronacrisis hielp beheren, wordt vervangen en moet zich tevreden stellen met een troostprijs.

Pap Ndiaye – Getty Images

De ploeg van 27 telt 14 mannen en 13 vrouwen. De grootste media-aandacht gaat naar Pap Ndiaye, een 59-historicus met een Senegalese vader en Franse moeder. Hij wordt de nieuwe minister van Onderwijs, een uiterst gevoelig departement in de Franse samenleving.

De volledige lijst is hier te vinden.

Meer
Lees meer...