Left Right
scrollTop top

Franse spoorwegen begonnen met staking die drie maanden gaat duren. Ook Eurostar heeft prijs


Franse spoorwegen begonnen met staking die drie maanden gaat duren. Ook Eurostar heeft prijs

In Frankrijk is een staking bij de spoorwegen begonnen die liefst drie maanden gaat duren. De vakbonden willen elke vijf dagen twee dagen lang het werk neerleggen, uit protest tegen hervormingsplannen van de Franse president Macron. Ook de Eurostar naar en van Londen wordt daardoor getroffen.

Het treinverkeer ligt in grote delen van Frankrijk plat en het belooft landelijk een grote chaos te worden. Gemiddeld rijdt één op de acht treinen in Frankrijk vandaag. Het internationale treinverkeer naar Spanje en Italië ligt stil. Een pak Eurostartreinen richting Londen (en Brussel) zijn ook afgelast.

Op het Parijse station Gare de Lyon was het vanochtend opvallend rustig. Het is duidelijk te merken dat de Fransen van tevoren zijn gewaarschuwd voor deze acties. Maar je ziet wel veel buitenlandse toeristen met grote koffers. Zij zien tot hun grote verbazing dat er geen treinen rijden.

De Franse president Macron wil het spoorwegbedrijf SNCF grondig hervormen Daarmee komt ook een einde aan allerlei voordeeltjes voor het personeel. Zij profiteren nu bijvoorbeeld nog van een garantie op een baan voor het leven en gratis of goedkopere treinkaartjes. Ook kan spoorwegpersoneel heel vroeg met pensioen: 57 jaar voor kantoorpersoneel en 52 jaar voor machinisten.

Macron wacht af

De Franse president Emmanuel Macron heeft nog geen acties ondernomen. Hij kijkt de staking eerst even aan. Hij gaat afwachten en kijken of deze staking een succes wordt. Als de staking lang gaat duren, dan gaan er natuurlijk irritaties ontstaan bij de Fransen. Maar Macron heeft nog een troef achter de hand: de onderhandelingen over het hervormen van het spoorbedrijf zijn nog niet afgerond. Dus kan hij her en der nog concessies doen.

Op die manier kan Macron de vakbonden tegen elkaar uitspelen. Hij zou concessies kunnen doen aan een paar vakbonden, en niet aan de hardliners. Daarmee breekt hij het vakbondsfront. De verwachting is dat hij die tour opgaat, als het conflict lang gaat duren. Bovendien heeft hij de publieke opinie mee: die is momenteel vóór de hervorming van Macron en tégen de staking. Maar dat zou wel eens kunnen omslaan als de staking lang gaat duren.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452