Left Right
scrollTop top

Franse wielerwereld in de ban van mechanische doping? Gerecht start onderzoek naar complot tussen teams en privébedrijven


Franse wielerwereld in de ban van mechanische doping? Gerecht start onderzoek naar complot tussen teams en privébedrijven

De Franse sportwereld is in de ban van een nieuw kwaad: mechanische doping. Twee Franse onderzoeksrechters hebben een onderzoek geopend naar dopingsamenzwering tussen teams, privébedrijven en autoriteiten uit de sportwereld. Ze hebben het over sportprestaties “van buitenaardse aard”.

Volgens twee Franse onderzoekers rijden heel wat hooggeplaatste coureurs in het land rond met motortjes in de fiets. Dat schrijft het Franse tijdschrift Le Canard enchaîné. De magistraten Claire Thépaut en Serge Tournaire hebben de opdracht om het vermoedelijke complot op het allerhoogste niveau uit te pluizen. Daarbij worden ze geholpen door de financiële misdaadsectie van de Franse politie.

“Prestaties van buitenaardse aard”

“Een aantal zeer grote namen uit het profpeloton zouden van het complot geprofiteerd hebben om voordeel te puren uit de nieuwste technologische evoluties op het vlak van elektrische motortjes”, klinkt het bij de magistraten.

De onderzoekers gaan ongure connecties uitpluizen tussen topteams, privébedrijven en autoriteiten uit de wielerwereld: “Een aantal prestaties van buitenaardse aard op een paar cols hebben tot de nodige twijfel geleid. Mechanische doping zou weleens veel verder kunnen gaan dan de bekende biologische doping die al decennialang courant is binnen de wielersport.”

UCI is tevreden

De Internationale Wielerunie UCI is tevreden dat het onderzoek ingesteld wordt: “We zijn blij met alle hulp die we kunnen krijgen in de strijd tegen mechanische doping. Het is een van de absolute topprioriteiten van onze UCI-voorzitter David Lappartient. We zijn ook bereid om te helpen waar nodig.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539