Fransen spuwen president Macron beetje bij beetje uit: amper 36 procent bevolking staat nu nog achter hem

Fransen spuwen president Macron beetje bij beetje uit: amper 36 procent bevolking staat nu nog achter hem

De nieuwe Franse president Emmanuel Macron wordt steeds minder populair bij de Franse bevolking. Hij kan nu nog op de steun van amper 36 procent van de Fransen rekenen. Dat is 18 procent minder dan in midden juli. Aan de basis van de ontevredenheid zou de kloof tussen de communicatie van Macron en het bezuinigingsbeleid van de regering liggen. Heel wat Fransen bestempelen Macron ook als ‘autoritair’ vanwege de peperdure staatsbezoeken van Trump en Poetin en het gedwongen ontslag van legerchef Pierre de Villiers.

Nog geen drie maanden nadat hij ‘in office’ getreden is, blijft de populariteit van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron fors dalen bij de bevolking. Dat meldt persbureau AFP.

Op 7 mei werd Macron verkozen met meer dan 66 procent van de stemmen. Nu staat nog amper 36 procent van de Fransen achter zijn beleid en 49 procent (+13) beoordeelt hem negatief. Ook zijn premier Édouard Philippe (Les Républicains) doet het nauwelijks beter met één procentje meer (37 procent positieve beoordelingen, -2).

Dat blijkt uit een bevraging van Huffington Post en het Franse digitale kanaal CNews. Er werden op 26 en 27 juli 1.003 personen van 18 jaar en ouder bevraagd volgens een steekproef op basis van quota. Frans studiebureau Ifop (Institut français d’opinion publique) voerde van 17 tot 22 juli een gelijkaardige studie uit. Toen was nog 54 procent van de Fransen tevreden over Macron. Dat komt dus neer op 18 procent meer dan in eind juli en tien procent minder dan in juni toen de daling van de huisvestingssteun van maandelijks 5 euro nog niet werd bekendgemaakt.

Hij zegt het één, maar doet het ander

Volgens politicoloog Jérôme Fourquet van Ifop ligt de daling aan “een diepe kloof tussen de presidentiële communicatie en het bezuinigingsbeleid van de Franse regering.” Dat heeft volgens Fourquet gezorgd voor “ontevredenheid in de verschillende bevolkingslagen: van ambtenaren met bevroren lonen tot gepensioneerden die meer belastingen moeten betalen”.

Daar bovenop komt nog de kritiek op het warme onthaal van de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Donald Trump. “Daar is dan wel geld voor”, klinkt het bij heel wat Fransen. Ook hebben heel wat Fransen hun bedenkingen bij de houding van Macron tegenover de stafchef van het leger Pierre de Villiers, die na een onderling conflict uiteindelijk tot ontslag werd gedwongen. Velen bestempelen die move van Macron als ‘te autoritair gedrag’.

Hervorming van de arbeidswetgeving

Woensdag raakte nog bekend dat de Franse Senaat een machtigingswet goedkeurde, waardoor Macron kan starten met de hervorming van de arbeidswetgeving. Het parlement zette daarmee zichzelf buitenspel, er komt geen parlementair debat. Enkel aan het begin en op het einde van de hervorming wordt het geconsulteerd. De flexibilisering van de arbeidswet was een belangrijke campagnebelofte van Macron. Momenteel vinden nog onderhandelingen plaats tussen werkgeversorganisaties en de vakbonden. Die laatsten roepen op tot acties in september. De hervorming gaat verder dan de zogenaamde “arbeidswet”, die vorig jaar maandenlang sociale onrust veroorzaakte.

Gesponsorde artikelen