Fransen zijn de Europese koningen van de verkeersagressie

Verkeersagressie Frankrijk Parijs
EPA

Iedereen ergert zich wel eens aan andere bestuurders op de weg. De ene rijdt véél te snel, de ander net een stuk te traag, en nog een ander blijft maar op de middelste rijstrook van de autostrade rijden. Een binnensmondse vloek is zeker mogelijk. Maar bij de Fransen gaat het vaak nog een stapje verder.

Onze zuiderburen durven al eens agressief worden wanneer een andere chauffeur in hun weg rijdt. Dat blijkt uit onderzoek van La Fondation VINCI Autoroutes. Voor het onderzoek liet de stichting bijna 12.500 mensen uit 11 Europese landen hun eigen rijstijl en hun gevoelens achter het stuur beoordelen.

“Ieder voor zich”

Eén op vijf Fransen beweert “niet meer dezelfde persoon” te zijn wanneer hij achter het stuur zit. Ze zijn dan nerveuzer, impulsiever en agressiever dan in het normale leven. Dat gevoel wordt sterker bij mensen die in grootsteden wonen. Parijzenaars zijn de meest agressieve chauffeurs, blijkt uit het onderzoek.

Daarnaast is één op tien Fransen ervan overtuigd dat het “ieder voor zich” is op de openbare weg. Dat kan ervoor zorgen dat ze zich op een verkeerde manier gaan gedragen tegenover de collega-bestuurders die hen irriteren. Vaak gaat dat samen met verwijten en vloeken.

Verkeer Frankrijk Parijs
Verkeer op de Champs-Élysées in Parijs – EPA

Gevaarlijkste chauffeurs

Op vlak van verwijten moeten de Fransen de kroon delen met de Grieken. Van de ondervraagden liet 70 procent van de Fransen en Grieken namelijk weten af en toe z’n mede-automobilisten te verwijten in het verkeer. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat Grieken de gevaarlijkste chauffeurs op de weg zijn.

Dat wil niet zeggen dat de rest van Europa heel veilig rijdt. Integendeel. Bijna 80 procent van de ondervraagden haalt wel eens z’n ogen van de weg om naar z’n telefoon te kijken. Bovendien wordt ook de “veilige afstand” tussen voertuigen amper gerespecteerd, en gaat 1 op 3 bestuurders bewust bumperkleven als iemand hen irriteert.

Uit het onderzoek bleek ook dat Zweden een nogal zware voet hebben. Zij rijden vaak te snel. Spanjaarden hebben dan weer een heel intieme relatie met hun claxon.

Gesponsorde artikelen