Left Right
scrollTop top

Franstalig hoger onderwijs verplicht mondmasker als afstand houden niet lukt


Student mondmasker
© Shutterstock

In het Franstalig hoger onderwijs zal bij de start van het volgende academiejaar een mondmasker verplicht zijn als 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is. Dat valt te lezen in protocol van minister van Hoger Onderwijs Valérie Glatigny (MR).

Sinds ons land langzaam de coronamaatregelen steeds meer versoepeld, zijn onderwijs en mondmaskers twee van de meest besproken onderwerpen. Terwijl alle onderwijsinstellingen en betrokkenen kijken hoe het volgende schooljaar het best kan aangevat worden, woedt tussen de politiek en experten een grote discussie over het gebruik van mondmaskers in het openbaar.

Expertengroep

De Franstalige gemeenschap heeft daarover alvast op één vlak een beslissing genomen. Er is namelijk een protocol opgemaakt dat de geleidelijke terugkeer moet mogelijk maken naar lesgeven in scholen zelf, in plaats van afstandsonderwijs.

Dat protocol kwam tot stand in samenspraak met de hogescholen en de experten van de GEES, de expertengroep die de overheid adviseert over de exitstrategie uit de coronalockdown. Die GEES, voorgezeten door professor Erika Vlieghe, toonde zich al meermaals een voorstander van het dragen van mondmaskers in bepaalde situaties in het openbaar.

1,5 meter

Daarom komt er volgend academiejaar ook een verplichting om een mondmasker te dragen in het hoger onderwijs als 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is. Zo’n verplichting moet de gezondheid van de studenten en het personeel garanderen bij de start van het nieuwe schooljaar.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…