Free Willy! Dolfijn ontsnapt uit Koreaans dolfinarium, vindt haar familie terug én krijgt een kalfje

Ze hebben altijd al gezegd dat dolfijnen intelligente wezens zijn. Dat wordt nu nog maar eens bewezen door Sampal, een dolfijn die in Zuid-Korea ontsnapte uit een dolfinarium na vier jaar gevangenschap. Ze vond haar familie terug in de oceaan én is nu gespot met een kalfje. Van een succesvolle prison break gesproken! 

In 2009 werd Sampal aan de kust van het Zuid-Koreaans eiland Jeju aangetroffen in visnetten. De eigenaars van die netten dachten er wat geld uit te slaan in plaats van haar weer vrij te laten, zoals ze eigenlijk volgens de wet zouden moeten.

Ze verkochten het beestje aan een lokaal dolfinarium, Pacific Land Aquarium, waar ze haar naam kreeg. Daar werd ze gedwongen om op te treden in shows en verbleef ze bijna vier jaar lang in een klein bassin. Die situatie bleef duren tot activisten, bezorgde burgers en zelfs de burgemeester van Seoul de zaak naar het gerecht brachten. De Korean High Courts beslisten dat het dolfinarium alle dolfijnen moest laten terugkeren naar de open zee.

Daarvoor werden de dolfijnen in 2013 verplaatst naar een rehabilitatiecentrum, waar ze hun trucjes uit het dierenpark zouden ontleren en weer klaargestoomd zouden worden om in de ‘echte’ wereld te overleven. Sampal had blijkbaar geen zin om zo lang te wachten. Ze vond een opening in de netten, zwom er snel doorheen en trok de wijde wereld in.

Familiereünie

De kans dat Sampal nog niet klaar was voor de buitenwereld was zeer groot: ze ontsnapte namelijk maanden voor ze vrijgelaten zou worden. Achteraf gezien was er geen reden tot ongerustheid. Sampal heeft het niet alleen overleefd, maar ze heeft ook vrij snel haar oude school dolfijnen teruggevonden, waar ze goed werd onthaald. What are the odds?! En ze moet een goed geheugen hebben gehad om haar originele regio na zo’n lange tijd terug te vinden. Clever girl.

Iedereen was dolgelukkig dat Sampal oké was. Maar nu, zo’n 3 jaar later, is er nog een extra reden om vrolijk te zijn want ze is onlangs gespot met een kleintje aan haar zij. Dit zou de eerste keer zijn dat een dolfijn die weer vrijgelaten wordt, een gezinnetje sticht.

Sampals verhaal is zeker oppeppend, maar het doet ons ook stilstaan bij al die andere dieren die nog wel opgesloten zitten in erbarmelijke omstandigheden. Ook het feit dat dolfinariums zeggen dat dolfijnen na opsluiting niet meer kunnen overleven in het wild, wordt hierdoor toch wat meer in vraag gesteld. Sommige dolfijnen zijn duidelijk wel in staat om, na enige hulp, zelfstandig te overleven in het wild na hun vrijlating. Free Flipper!

We kunnen allemaal raden wat – met reden – door Sampals hoofd ging toen ze ontsnapte …

Bronnen: The Dodo, Care2
Meer
Lees meer...