‘Friends’-actrice Jane Sibbett (Carol) kreeg bakken kritiek omdat ze een lesbienne speelde

Friends is ondertussen legendarisch. Maar net doordat de sitcom al zo lang meedraait, krijgt die ook heel wat kritiek te verwerken. Het gaat onder andere om bepaalde groepen mensen die niet genoeg vertegenwoordigd zijn. Maar ook vroeger waren mensen niet altijd tevreden met de keuzes van bepaalde acteurs voor bepaalde rollen. Zo waren de ouders van Jane Sibbett er helemaal niet mee opgezet dat zij de lesbische Carol zou vertolken.

Friends is ondertussen al meer dan 25 jaar oud. Het moet dus helemaal niet letterlijk gezegd worden dat de tijden veranderd zijn. Zo zijn inclusie en representatie veel belangrijker geworden, in de maatschappij en dus ook op televisie.

Carol Willick

https://www.youtube.com/watch?v=9F_R4OG6fZ0&ab_channel=FriendsVideos

Dat wil niet zeggen dat er in de jaren 1990 geen kritiek kwam op bepaalde rollen en personages. Integendeel. Jane Sibbett, die in zeven seizoenen te zien was als Ross’ lesbische ex-vrouw Carol, kreeg zelfs bakken kritiek van haar eigen vader.

Hij vond het niet oké dat z’n dochter een lesbisch personage speelde. Maar Sibbett zelf heeft er altijd alles aan gedaan om Carol te verdedigen, en met succes. Het personage heeft heel wat invloed gehad op het verloop van Friends en met succes.

“Ik had het gevoel dat het nodig was dat ik heel duidelijk was: liefde is het belangrijkste”, vertelde de actrice tijdens een interview met Now To Love. “Van alles dat we ook maar kunnen doen, is liefde de belangrijkste stap vooruit, voor iedereen. Dat was dan ook m’n grootste verantwoordelijkheid, zorgen dat iedereen dat wist.”

Revolutionair

https://www.youtube.com/watch?v=z-TOcpgyQYw&ab_channel=MatthiasSchneider

In seizoen twee van Friends stapten Carol en Susan (Jessica Hecht) in het huwelijksbootje. Dat was uniek, want het was nog maar de tweede keer ooit dat een koppel van hetzelfde geslacht trouwde in een sitcom. De eerste keer gebeurde dat in Roseanne, amper vijf weken eerder.

Ook mocht Friends vandaag opgenomen zijn, zou er kritiek komen op het feit dat een heteroseksuele actrice een lesbienne speelt. Het grote verschil ligt ‘m in de focus van die kritiek. Waar nu het probleem zou zijn dat Sibbett hetero is, was in de jaren 1990 het probleem dat Carol dat niet is.

Friends is één van de 50 beste series op Netflix. Onze volledige lijst vind je hier.

Meer
Lees meer...