Front: Polyphonie (NTGent & Thalia Theater Hamburg)

Front: Polyphonie (NTGent & Thalia Theater Hamburg)

Het moet wat geweest zijn, die oorlog in de loopgraven. Maandenlang in de koude, in de modder, omgeven door zieke kameraden. Nooit goed wetend of en wanneer er zal aangevallen worden. Niet goed wetend of je kameraden morgen nog zullen leven. In een film kun je de erbarmelijke omstandigheden weergeven waarin de soldaten moeten leven en vechten. Maar hoe doe je dat in Godsnaam op theater? Welnu, NTGent en Thalia Theater Hamburg slagen hier wonderwel in.

Je wordt als het ware meegesleurd naar het front en de enige instrumenten die hiervoor gebruikt worden, zijn muziek (of eerder klanken), licht, lichaam en stem. Duitse en Vlaamse acteurs vertellen vanuit een bepaald personage hun verhalen tijdens de grote oorlog. We volgen een aantal personages aan het Duitse en Vlaamse front. Zo kan je je als toeschouwer identificeren met zowel vriend als vijand. Het waren allemaal mensen en dat wordt in deze voorstelling pijnlijk duidelijk gemaakt.

Christina Bellingen en Steven Heene bewerkten de beroemde roman Im Westen nichts Neues (1929) van Erich Maria Remarque (later verfilmd als All quiet on the western front) en haalden hieruit de teksten van de Duitse soldaten. Voor de Vlamingen baseerden ze zich op het oorlogsdagboek van Henri Barbusse: Le feu uit 1916. En een aantal personages zijn gecreëerd op basis van tijdsdocumenten, brieven en krantenknipsels.

Achteraan op de scène hangt een afgebrokkeld stuk metaal waarop authentieke beelden uit WO I geprojecteerd worden. De ijzeren platen, waaruit dit bestaat, worden bespeeld door een muzikant (en bijwijlen door de acteurs) en moeten oorlogsgeluiden voorstellen. Zo horen we geschreeuw van stervende soldaten of van stervende paarden, bommen, kogels, e.d. Vooraan staan de acteurs op één rij. Ze hebben elk een licht waarmee ze hun gezicht belichten als ze aan het woord zijn. Eén voor één vertellen ze hun verhaal en af en toe gaan ze zelfs over tot een dialoog terwijl ze voor zich uit blijven kijken. De verhalen zijn stuk voor stuk boeiend en worden heel mooi verteld door de getalenteerde groep acteurs.

Dit alles zorgt voor een beklijvende voorstelling die je bij momenten naar de keel grijpt. Het had, wat mij betreft, 20 minuten korter gemogen. Maar dat neemt niet weg dat je bijna constant op het puntje van je stoel zit te luisteren naar de verhalen van aan het front. Verhalen die de waanzin van de oorlog benadrukken.

XXX1/2

Regie : Luk Perceval

Spel : Steven Van Watermeulen, Oscar Van Rompay, Oana Solomon, Katelijne Verbeke, Gilles Welinski, Peter Seynaeve, Günter Schaupp, Benjamin-Lew Klon, Bernd Grawert, Steffen Siegmund, Patrick Bartsch & Ferdinand Försch

Gesponsorde artikelen