Frozen: Noord-Amerika lijkt deze winter op affiche van rampenfilm

Frozen: Noord-Amerika lijkt deze winter op affiche van rampenfilm

In Noord-Amerika zal deze winter zeker enkele records gebroken hebben. Misschien volgt er nog eentje voor de zogenaamde Great Lakes ten noorden van Chicago. Ze zijn momenteel voor meer dan 88 procent met ijs bedekt, slecht zes procent minder dan het record uit 1979. Het resultaat zijn beelden die zo uit een bekende rampenfilm lijken te komen.

The Day After Tomorrow is de film waaraan je zou moeten denken als je de volgende beelden ziet.

Uitzonderlijk veel ijs

Natuurlijk is dit allesbehalve een natuurramp, het is zelfs niet abnormaal dat er zoveel ijs op de meren ligt. Maar toch is het vrij uitzonderlijk geworden: de voorbije vier winters bereikte de ijsmassa een oppervlak van slechts 40 procent of nog minder. Ook het gemiddelde van de voorbije veertig jaar haalt amper 51 procent.

Extreme winter van 1979

De vorige pieken zijn ook alweer even geleden. In 1994 waren de meren voor 90,7 procent bedekt met ijs. Het record dateert nog steeds van 1979, toen 94,7 procent bevroren was.

Zal het record sneuvelen?

Momenteel is 88,4 procent van de meren met ijs bedekt. Dat is vergelijkbaar met de statistieken uit andere piekjaren voor half februari: op 12 februari 1979 was 83,2 procent bevroren, op 14 februari 1994 ging het om 87,3 procent. Dat betekent dat 2014 zelfs een lichte voorsprong heeft.

Getty Images

Het wordt toch nipt

De Noord-Amerikaanse diepvries lijkt de komende weken eindelijk een pauze te nemen. Deze week zou de temperatuur boven het vriespunt moeten stijgen. Later in de week zal er zelfs eens regen vallen in plaats van sneeuw. Volgende week komt er wel een nieuw koufront langs, waardoor het kwik weer onder het normale gemiddelde zal zakken. De piek uit 1994 ligt dus zeker binnen de mogelijkheden, het record van 1979 zal afhangen van hoe koud het nog wordt.

IJs is hele goede zaak

De prachtig bevroren meren zijn een uitstekende zaak voor de Grote Meren, want het waterpeil ligt er al sinds de jaren 90 veel lager dan normaal. Er verdampt te veel water en er valt te weinig neerslag. Vorig jaar werd zelfs een absoluut dieptepunt bereikt. Deze winter is bijgevolg een zegen voor de meren en mogelijk zal de temperatuur in het water nog tot diep in de zomer laag blijven door de extreme vrieskou van de voorbije maanden.

Gesponsorde artikelen