Fuego-vulkaan blijft tol eisen in Guatemala: minstens 75 slachtoffers en 192 mensen vermist

Fuego-vulkaan blijft tol eisen in Guatemala: minstens 75 slachtoffers en 192 mensen vermist

Minstens 192 mensen zijn vermist en zeker 75 mensen zijn gestorven na de uitbarstingen van de vuurvulkaan Volcán de Fuego in Guatemala. Die kwam er onverwacht en werd niet voorspeld door experten. De zes naburige dorpen zijn geëvacueerd.

De Volcán de Fuego ligt op 3.763 meter hoogte in het Sierra Madre-gebergte, zo’n 40 kilometer van Guatemala-Stad. De eerste uitbarstingen vonden zondag plaats. Ook afgelopen nacht waren er uitbarstingen. President Jimmy Morales heeft de noodtoestand afgekondigd.

Vorig jaar in maart barstte de Fuego ook al uit. Dit keer is de uitbarsting echter ernstiger, ook vanwege de wind die de vulkanische as richting de hoofdstad blaast. Volgens de rampenbestrijdingsdienst in het land is dit de heftigste uitbraak in de laatste vier decennia.

2.000 levens sinds 2000

De Fuego is een van de actiefste vulkanen in Centraal-Amerika. De stratovulkaan ligt niet ver van de toeristische stad Antigua Guatemala. De laatste grote eruptie was in februari 2015. Ook toen sloot het internationale vliegveld van Guatemala-Stad vanwege de as die werd uitgestoten.

Wereldwijd zijn er gemiddeld zestig vulkaanuitbarstingen per jaar. Soms gaat het om vulkanen die geregeld uitbarsten, zoals de Fuego, en soms komt een uitbarsting onverwacht.

Sinds het jaar 1500 zijn zo’n 280.000 mensen omgekomen bij vulkaanuitbarstingen. 170.000 daarvan kwamen om bij slechts zes uitbarstingen.

Sinds 2000 hebben vulkanen rond de 2.000 levens geëist. De meeste doden vielen door vulkanische modderstromen in de Filipijnen, lavastromen in de Democratische Republiek Congo en vulkanische projectielen in Japan. Vorig jaar kwamen daar nog drie toeristen om het leven toen ze in een vulkanische krater vielen.

Beelden uit het hart van de storm:

EPA

Het landschap na de uitbarstingen:

De regio van bovenaanzicht:

EPA

Reddingswerkers schieten te hulp:

Maandag werden de eerste slachtoffers al begraven:

EPA

Gesponsorde artikelen