“Fusie bpost en PostNL mislukt door lek PS”: De Croo woest over “onverantwoorde houding”

“Fusie bpost en PostNL mislukt door lek PS”: De Croo woest over “onverantwoorde houding”

Een belangrijke deal voor overheidsbedrijf bpost opblazen, puur omdat je graag politiek olie op het vuur gooit en een staking wil uitlokken. Dat is wat Jean-Pascal Labille (PS) gedaan heeft volgens minister van Post en Telecom Alexander De Croo (Open Vld). Aan de deal werd wekenlang getimmerd, tot plots de PS met één torpedo het akkoord met PostNL deed zinken.

Natuurlijk was de PS op de hoogte. De raad van bestuur én de vakbonden wisten al wekenlang dat er gesprekken waren met de Nederlanders van PostNL. En iedereen deed dat zeer professioneel, met de nodige discretie.

Tot Jean-Pascal Labille, uitgerekend de voormalige minister van Overheidsbedrijven, het nodig vond zich nog eens te roeren over z’n voormalige beleidsdomein. Want vrijdagmorgen ging hij plots stevig aan de boom schudden over bpost, en toeterde rond “dat die binnen enkele uren zou geprivatiseerd worden”.

Dat deed hij zichtbaar met enige genoegen bij de RTBF: “Ik zal u een scoop geven. De Belgische staat gaat een deel van zijn aandelen in bpost verkopen. Dat is een kwestie van uren.”

De angst bij de Nederlanders

Meteen zat het spel op de wagen: grote vragen bij de vakbonden, en het aandeel dat geschorst werd. De vakbonden stonden meteen klaar om tot stakingen over te gaan, niet totaal onlogisch in een woelige context waarbij aan Franstalige zijde de overheidsvakbonden staken.

En vooral: angst bij de Nederlanders, die meteen een woelige context met sterke vakbonden zagen opdoemen, en uiteindelijk afhaakten. Want niet bpost werd verkocht, maar het Nederlandse PostNL. Dat is veel minder waard dan bpost, en ook een pak minder performant. Maar de gesprekken mislukten dus, en daarover is De Croo woest.

De liberale minister windt er in de krant De Tijd geen doekjes om: “De heer Jean-Pascal Labille draagt een enorme verantwoordelijkheid. Er bestaan regels en wetten met betrekking tot het verspreiden van geprivilegieerde informatie. De wetten gelden voor iedereen. De heer Labille heeft vrijdag foutieve informatie gelekt en had daar slechts één doel mee voor ogen: een staking doen starten bij bpost. Dat is mislukt.”

Dat PostNL uiteindelijk afhaakte maakt het bijzonder bitter. Bpost had maanden geïnvesteerd in de overname, maar het was de raad van bestuur van PostNL besliste niet verder te gaan. En natuurlijk speelt de context van het lek mee: wie wil in zo’n wespennest terecht komen?

En ook de grote baas van bpost, CEO Koen Van Gerven was snoeihard voor Labille: “Ik weet niet wat hij met zijn uitspraken bedoeld heeft, maar in dergelijke dossiers is grote discretie vereist. Zijn uitlatingen waren totaal misplaatst, en dat weet hij zelf ook.” Ook voor de vakbonden had Van Gerven commentaar: “Ze zouden dit moeten toejuichen. We moeten het bedrijf sterker maken voor de toekomst.”

Gesponsorde artikelen