G20 tackelt twee grote topics: akkoord over handel, Trump enige die blijft dwarsliggen inzake klimaat

G20 tackelt twee grote topics: akkoord over handel, Trump enige die blijft dwarsliggen inzake klimaat

In Hamburg kwam dit weekend de G20 samen. Zij bogen zich over een aantal hete hangijzers, waarom twee grote topics: handel en klimaat. Over handel raakten ze het, ondanks zware discussies, toch eens: ze willen zich verder blijven inzetten voor vrijhandel. Het klimaatissue bleek een ander paar mouwen. 19 van de 20 leden van de G20 bevestigden hun vertrouwen in het klimaatakkoord van Parijs. Allemaal, behalve de VS van president Donald Trump dus.

In een gemeenschappelijke verklaring maakten de 20 leden van de G20 duidelijk dat ze op één lijn zitten als het op handel aankomt. Ze zullen zich verder blijven inzetten om vrijhandel te vrijwaren. Angela Merkel, die de verklaring verduidelijkte, stelde echter dat er voorgaand aan de consensus zware discussies zijn geweest met de VS. Uiteindelijk raakten ze het toch eens, en zo bouwt de G20 dus verder aan hun lange traditie van het veroordelen van protectionisme. “We kunnen samen meer bereiken dan alleen”, zo klonk het.

Merkel maakte wel nog maar eens duidelijk dat Europeanen “hun eigen lot in handen hebben“. Ze zei dat een samenwerking met de VS belangrijk is, maar dat bepaalde onderwerpen, zoals staal, “heel moeilijk” te bespreken zijn met Amerikanen.

“Houding van de VS is betreurenswaardig”

Minder goed nieuws in de verklaring als het over klimaat gaat. 19 van de 20 leden spraken hun vastberadenheid uit om zich te houden aan de klimaatakkoorden van Parijs. Zijn zien die akkoorden als “onomkeerbaar”. De enige die dwarslag was de VS van president Donald Trump. Die trok een tijdje geleden de VS terug uit die klimaatakkoorden. Er werd niet verwacht dat Trump zijn kar op deze bijeenkomst zou draaien, maar het blijft pijnlijk om zonder absolute consensus een top te verlaten.

Om toch tot een gezamenlijk statement te kunnen komen, werd er, tegen traditie in, een extra paragraaf toegevoegd aan de tekst om de positie van de Verenigde Staten te verduidelijken. “We hebben de verklaring aangepast”, legde Merkel uit. “Die zegt nu duidelijk wat de VS wilt en daaronder wat de andere landen willen.” Merkel stelde niet bereid te zijn om een compromis te sluiten inzake klimaat en vindt de houding van de VS “betreurenswaardig“.

Geen begrip voor geweld

Merkel kwam daarna ook nog terug op de protesten die er hebben plaatsgevonden naar aanleiding van de top. Ze maakte daarbij een duidelijk onderscheid tussen vreedzaam protest en “brutaal geweld” en zei geen begrip op te kunnen brengen voor het geweld ten aanzien van politieagenten.

Er zouden ook vandaag 76.000 betogers op straat gekomen zijn om te protesteren, dat meldt Attac, een van de organisatoren van de protesten. Daarbij zou het opnieuw tot geweld zijn gekomen.

Gesponsorde artikelen