G7 komt niet tot klimaatakkoord want Trump, die wel “veel heeft opgestoken”, heeft nog bedenktijd nodig

G7 komt niet tot klimaatakkoord want Trump, die wel “veel heeft opgestoken”, heeft nog bedenktijd nodig

De G7, de zeven grootste economieën ter wereld, zijn niet tot een klimaatakkoord gekomen. Amerikaans president Donald Trump heeft nog geen definitief besluit genomen of hij zijn land ook daadwerkelijk uit het klimaatakkoord van Parijs zal trekken. Daarmee staat de discussie nu dus ‘on hold’.

Op de vergadering van de G7, een samenkomst van de zeven grootste economieën ter wereld, lagen vandaag een paar heel belangrijke topics op tafel. Onder andere de strijd tegen terreur, handel en de opwarming van de aarde zouden vandaag worden besproken. En vooral dat laatste werd met argusogen bekeken door de hele wereld. Amerikaans president Donald Trump sprak namelijk al tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen uit dat hij de VS het liefst uit het klimaatakkoord van Parijs zag stappen.

Duits bondskanselier Merkel stelde dat alle leiders op Trump hebben ingepraat, maar dat mocht niet buiten. Tot een besluit zijn de zeven landen vandaag dus nog niet gekomen, zo zegt ook de voorzitter en Italiaans premier Paolo Gentiloni. Trump zou nog steeds niet hebben beslist of hij de VS ook daadwerkelijk zal terugtrekken uit het Parijse klimaatakkoord, waardoor de discussie nu ‘on hold’ staat. “We zijn er zeker van dat de VS, na intern beraadslagen, ook zal toetreden tot het akkoord”, aldus een optimistische Gentiloni.

“Een hoop opgestoken”

Een bron uit het kamp van Trump deelde alvast mee dat de Amerikaanse president wel “een hoop heeft opgestoken” in verband met de opwarming van het klimaat en dat zijn ideeën over het akkoord “evolueren“. Er wordt verwacht dat Trump pas een besluit zal nemen als weer naar de VS is teruggekeerd..

De G7, die naast de VS nog bestaat uit Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk, kwam inzake de strijd tegen terrorisme wel tot een overeenkomst en ook voor handel wordt de laatste hand gelegd aan een finale verklaring. Morgen zal de top zich buigen over de vluchtelingenproblematiek.

epa

Gesponsorde artikelen