Ga je iets huren? Dan zal je binnenkort wel degelijk drie in plaats van twee maanden waarborg moeten betalen

Ga je iets huren? Dan zal je binnenkort wel degelijk drie in plaats van twee maanden waarborg moeten betalen

Op de laatste dag van het politieke jaar heeft de Vlaamse regering nog een aantal agendapunten behandeld. Het opvallendste: het nieuwe huurdecreet waar al een tijdje veel rond te doen was. Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) wilde de huurwaarborg optrekken van twee naar drie maanden, maar botste met CD&V. Dat is ook de reden waarom de verhoging uiteindelijk wél is goedgekeurd, maar toch nog niet meteen wordt ingevoerd.

Waarover gaat dat huurdecreet precies? Concreet zullen verhuurders van appartementen, studio’s of huizen een waarborg van drie maanden huur vragen, terwijl er dat nu nog twee zijn. Dat bedrag komt dan nog eens bovenop de eerste maand huur die je moet betalen. CD&V vond dat niet kunnen, omdat armere huurders zo benadeeld zouden worden.

Ook voor jonge huurders is het niet altijd simpel om meteen zo’n bedrag op tafel te leggen. Uit het vorige jaarrapport van de Huurdersbonden blijkt dat nu al vier op tien huurders problemen hebben om hun waarborg te betalen. Ofwel sluiten ze een lening bij de bank af, ofwel betalen ze niet. Die extra maand zal het vermoedelijk dus nog meer mensen moeilijk maken.

Al ziet de partij van Homans dat anders door de situatie vanuit de ogen van de verhuurders te bekijken. Die kunnen nu bepaalde huurders uitsluiten, omdat ze vrezen dat ze na een tijdje hun huur niet meer zullen kunnen betalen. Als ze een waarborg van drie maanden neertellen, dan kan kunnen verhuurders misschien ook hen iets sneller vertrouwen.

Gratis lening

Om uit die impasse te geraken moest er dus iets worden toegevoegd aan het decreet om iedereen die in de problemen kan komen te ondersteunen. “Het is ook wel heel belangrijk voor alle partijen hier aanwezig in de Vlaamse regering dat de huurwaarborgregeling tegelijkertijd in werking zal treden vanaf het moment dat de huurwaarborg stijgt van twee naar drie maanden”, verklaarde Homans daarom op de persconferentie na de ministerraad.

En die regeling betreft een lening die je anoniem en gratis bij de overheid zult kunnen afsluiten om de waarborg te betalen. Er wordt dan ook gewacht tot die lening helemaal op poten staat vooraleer de waarborg echt naar drie maanden wordt verhoogd. Als het huis voorts absoluut niet in orde blijkt, kan de overeenkomst nietig worden verklaard en het huurgeld worden terugbetaald. Daarnaast verandert er weinig of niks aan de huidige klassieke huurovereenkomst van negen jaar.

CD&V stemde dus in, maar vanuit de oppositie kreeg Homans meteen de wind van voren. Groen had gehoopt dat de armere huurder beschermd zouden worden door een systeem van geconventioneerd huren. “Hierbij geeft de overheid bijvoorbeeld een premie aan de verhuurder die zijn huurprijs verlaagt ten voordele van de zwakste huurders. Van dit systeem is echter geen sprake in het huurdecreet dat Homans vrijdag voorstelde”, zegt Groen-parlementslid An Moerenhout aan VTM Nieuws.

Enkelband vanaf 12 jaar?

Het was nog een drukke agenda gisteren, dus kondigde de Vlaamse regering nog meer aan. Vanaf 2019 start Vlaanderen met een systeem waarbij jonge delinquenten meer kansen krijgen om hun schade te herstellen. Waar veel rond te doen was is het feit dat de deur voor een enkelband vanaf 12 jaar wordt opengezet. Nu worden jongeren met huisarrest door de lokale politie op patrouille gecontroleerd, maar dat zou ook met een enkelband kunnen. Minister Jo Vandeurzen (CD&V) is hiertegen, N-VA is voor. Hoewel het dus in theorie wel mogelijk wordt, is Vandeurzen er gerust in dat geen enkele jeugdrechter een 12-jarige een enkelband zal toekennen.

Andere maatregelen: hogescholen en universiteiten zullen vanaf het academiejaar 2019-2020 als enige nog instaan voor de lerarenopleiding, wie een zaak wil opstarten heeft vanaf 2019 geen attest van bedrijfsbeheer meer nodig, en het graduaat keert terug voor opleiding hoger beroepsonderwijs.

Gesponsorde artikelen