Ga je voor contactlenzen in plaats van een bril? Hier zijn enkele tips voor beginners

Het leven van een brillendrager is niet altijd even gemakkelijk. Vervelende situaties met slecht zicht doen zich overal voor: op het werk, in de auto of thuis voor de televisie. Wie bij- of verziend is, moet altijd een bril bij de hand hebben. Een alternatief daarvoor kunnen contactlenzen zijn.

Dankzij lenzen kan je je ogen helpen wanneer je bijvoorbeeld aan het sporten bent, zodat je zorgeloos kunt zijn over je kwetsbare bril. Het idee van een plastic lens direct op je oog klinkt misschien vreemd, maar laat je niet bang maken: met de juiste tips en tricks kunnen brildragers in een handomdraai contactlensprofessionals worden. Lees, leer en probeer het zelf dankzij dit artikel.

Verschillende soorten lenzen

De eerste stap is het vinden van de juiste lens. Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van jouw gezichtsvermogen en persoonlijke voorkeuren:

Harde of maatvaste contactlenzen zijn gemaakt van een zuurstof doorlatende kunststof. Ze zijn zeer geschikt om astigmatisme of hoge dioptrieën te compenseren en gaan meestal één tot twee jaar mee. Het duurt echter iets langer voordat je gewend raakt aan het draagcomfort.

Zachte contactlenzen hebben een consistentie die lijkt op gelatine. Daardoor passen ze zich bijzonder snel aan je oog aan. Om hygiënische redenen moet je ze echter nooit langer dragen dan voorgeschreven. Afhankelijk van de duur van het gebruik wordt er een onderscheid gemaakt:

a) daglenzen: maximaal 1 dag

b) wekelijkse of maandelijkse lenzen: maximaal 7, 14 of 30 dagen

c) jaarlenzen: maximaal 12 maanden  

Hoe begin je eraan?

Zodra de eerste set is aangekomen, kun je deze direct gebruiken. Maar hoe breng je die lenzen nu in? Vooral in het begin kan deze stap een worsteling zijn. Om te beginnen is het daarom raadzaam om je vertrouwde opticien om hulp te vragen. Om er zeker van te zijn dat je het daarna zelf kan doen, hebben we hier de belangrijkste stappen samengevat:

1. Het plaatsen van contactlenzen

– Plaats de contactlens op je wijsvinger zodat die als een bal naar boven wijst. Het kan zijn dat je de lens binnenstebuiten moet draaien.

– Trek met de hand van dezelfde wijsvinger het onderste ooglid iets naar beneden.

– Til het bovenste ooglid op met de middel- of wijsvinger van de andere hand.

– Beweeg de wijsvinger met de contactlens langzaam naar het oog toe. Kijk naar het midden van de contactlens en zie in de spiegel hoe die geplaatst wordt.

– Kijk naar beneden en laat je oogleden zachtjes los.

– Sluit het oog voor een moment en knipper een paar keer om de lens in het midden van jouw oog te plaatsen.

2. Zo verwijder je contactlenzen

– Hou beide ogen open en kijk omhoog.

– Trek het onderste ooglid naar beneden en duw de contactlens voorzichtig op de onderste helft van het hoornvlies.

– Knijp voorzichtig in de lens tussen duim en wijsvinger en verwijder hem.

– Maak de lens schoon.

– Plaats hem onmiddellijk in de opbergdoos en vul hem met lensoplossing.

Om harde contactlenzen te verwijderen, kun je ook een speciale zuignap gebruiken. Gebruik bij het schoonmaken altijd alleen de meegeleverde vloeistof – gebruik nooit gewoon water uit de kraan! Natuurlijk moet je ook de handen goed wassen voordat je de lenzen inbrengt.

Tot slot is er nog één praktische tip: begin altijd met hetzelfde oog. Op die manier kan je voorkomen dat je jouw lenzen met elkaar verwisselt.  

Meer
Lees meer...