Ga jij deze winter op skivakantie? Dan hebben we goed nieuws!

Ga jij deze winter op skivakantie? Dan hebben we goed nieuws!

Wintersporters kunnen opgelucht ademhalen, want dit jaar lijkt er aan sneeuw geen gebrek te zullen zijn. In de Alpen is de sneeuw de voorbije dagen al met bakken uit de lucht gevallen en op sommige plaatsen ligt er al een meter sneeuw. Je moet er zelfs niet eens heel hoog voor gaan.

Vorig jaar (en de jaren daarvoor) zag het er niet goed uit, want toen duurde het erg lang voor er voldoende sneeuw viel. Met het skiseizoen in zicht kampten wintersportgebieden toen echt met een sneeuwtekort. Dan zijn er nog altijd de sneeuwmachines die tussen het groen een wit sneeuwspoor kunnen creëren, maar zelfs daarvoor viel er lange tijd te weinig neerslag. Door de slechte kwaliteit steeg ook het aantal ongevallen. Dan zijn de huidige vooruitzichten voor de komende winter veel beter. In de Alpen is een serieuze hoeveelheid sneeuw gevallen.

Veel sneeuw

Zelfs in het dal ziet het momenteel al wit. Voor de dikkere pakken sneeuw moet je natuurlijk hoger gaan. Vanaf 800 tot 1.000 meter hoogte kan je al 40 tot 80 centimeter sneeuw vinden. De meeste sneeuw viel in het noorden van Italië waar auto’s onder de witte massa bedolven werden. En het is zeker geen korte winterprik, want volgende week wordt alweer verse sneeuw verwacht. Wie in de kerstvakantie gaat skiën mag dus hopen op erg gunstige omstandigheden.

Blijft hij liggen?

Ook bij ons is het de voorbije dagen plots flink afgekoeld. Abnormaal is dit niet voor november, maar de winters durven tegenwoordig wel eens traag op gang komen. Vooral in de wintersportgebieden is een vroege winterprik belangrijk. Boven de 2.000 meter zou deze sneeuw het komende seizoen mogelijk niet meer wegsmelten, stelt een weerman in het AD. Al is niet iedereen even optimistisch en zou de sneeuw toch snel kunnen verdwijnen als er zachte lucht over de Alpen komt te hangen.

Niemand die weet wat de winter zal brengen, maar Britse weerkundigen denken dat december weer traditioneel zacht zal zijn. De grote kou zou pas in februari komen. Maar het huidige sneeuwtapijt doet de wintersporter alvast dromen.

Gesponsorde artikelen