Left Right
scrollTop top

Gaan Rode Duivels straks echt spelen om te verliezen? Toch een beetje zuur hoor


Gaan Rode Duivels straks echt spelen om te verliezen? Toch een beetje zuur hoor

Wat oogde als een hoogtepunt op de WK-kalender voor Rode Duivelsfans, de wedstrijd straks tegen Engeland, dreigt steeds meer te gaan ontaarden in een vreselijk saai non-event. “Winnen is geen prioriteit”, gaf bondscoach Martinez gisteren gewoon toe. Moeten we straks juichen omdat we een goal tegen krijgen?

Engeland en België zijn al zeker van hun plaats in de 1/8e finales en strijden vanavond dus om groepswinst. Omdat Engeland en België allebei al zeker zijn van een plek in de achtste finales ontbreekt sowieso al de absolute spanning. Bovendien lijken aan de eerste plaats in groep G eigenlijk alleen maar nadelen verbonden te zijn.

De kans is namelijk groot dat de winnaar van groep G in de achtste finales op het sterke Colombia stuit en daarna wacht mogelijk Brazilië. Het is dus verleidelijk om de groep niet te winnen.

B-team

De spelers beweren wel dat ze zullen spelen om te winnen, maar Martinez liet toch al een beetje in zijn kaarten kijken. “Winnen is geen prioriteit”, gaf hij gisteren toe. De bondscoach kondigde ook veel wissels aan, misschien zelfs 10.

De Belgen hadden eerder al aangekondigd niet in hun sterkste opstelling te beginnen. Kevin De Bruyne, Jan Vertonghen en Thomas Meunier zitten waarschijnlijk op de bank, omdat het drietal bij een gele kaart geschorst is voor de eerste wedstrijd in de knock-outfase. Romelu Lukaku wordt gespaard vanwege een pijnlijke enkel en de verwachting is dat captain Eden Hazard rust krijgt.

Beide landen hebben zes punten en een exact gelijk doelsaldo (8-2). Als het duel vandaag in een gelijkspel eindigt, geeft het aantal kaarten de doorslag. Engeland heeft tot nu toe een gele kaart minder gekregen dan België (twee om drie).

“Hemelsbreed verschil”? Nou

Aardig weetje is ook dit: de wedstrijd van vanavond wordt het meest Premier League-rijke duel van het WK. De Engelse selectie bestaat louter uit spelers uit de eigen competitie en van de 23 Belgen staan er liefst elf bij een Premier League-club onder contract.

Verschillende kranten en nieuwssites titelen vandaag à la “Waarom België vanavond beter verliest”. In dat geval, zo luidt de theorie, vermijden we een eventuele kwartfinale tegen Brazilië of Mexico. In het andere geval zou dat Zweden of Zwitserland zijn, wat blijkbaar een “hemelsbreed verschil” is. In de halve finale zouden we in dat scenario uitkomen tegen Spanje, Rusland, Denemarken of Kroatië in plaats van Frankrijk, Argentinië, Portugal of Uruguay.

We gaan er dan maar vanuit dat we in de achtste finales voorbij Colombia, Japan of Senegal geraken. En we gaan er dan ook aan voorbij dat Zweden en Zwitserland misschien niet het spectaculairste voetbal hebben laten zien in de eerste ronde, maar wel allebei ploegen zijn waartegen het 1) bijzonder moeilijk scoren is en die 2) beide zich bijzonder efficiënt hebben getoond.

Los van al dat gereken, is het toch allemaal een beetje zuur: het idee van voetbal, zo dachten we, is uiteindelijk om te winnen. Iedereen hoopt dat we ver gaan, maar moeten we straks gaan juichen omdat we een goal tegen krijgen?


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810