Gaat dan nu toch de grote opstand uitbreken in Venezuela?

Gaat dan nu toch de grote opstand uitbreken in Venezuela?

De spanningen in Venezuela lopen sinds 10 januari snel op. Gisteren werden 27 leden van de Nationale Garde gearresteerd. Ze worden beschuldigd van het opzetten van een opstand tegen de regering van president Maduro. Als reactie daarop gingen ontevreden burgers de straat op. In een arme wijk dicht bij het presidentiële paleis ontstonden gewelddadige protesten. De oppositie roept op om morgen massaal de straat op te gaan en het vertrek van Maduro te eisen. Het lijkt erop dat het nu alles of niets wordt de volgende dagen.

Morgen is een symbolische dag in Venezuela. Op 23 januari 1958 werd er na een opstand een einde gemaakt aan de dictatuur van president Pérez Jiménes. De spanningen in Venezuela lopen sinds 10 januari snel op. Op die dag liep de eerste termijn van het presidentschap van Maduro af en liet hij zich opnieuw installeren als president. De oppositie erkent dat niet en zegt dat de voorzitter van het parlement nu de officiële president is. Ook de internationale gemeenschap erkent Maduro niet als president. In het parlement, dat door Maduro aan de kant was gezet, heeft de oppositie een meerderheid

Overigens heeft het hooggerechtshof, dat onder de controle van Maduro is, het leiderschap van het Venezolaanse parlement ongeldig verklaard. Dat neemt niet weg dat parlementsvoorzitter Juan Guaido zich manifesteert als president. Hij organiseert overal in het land kleine manifestaties. Die zijn een groot succes. Hij roept ook het leger op om Maduro af te zetten.

epa

Gewelddadige protesten

Gisteren werden 27 leden van de Nationale Garde gearresteerd. De groep werd opgepakt nadat een aantal zwaarbewapende leden van de garde een politiebureau in de hoofdstad Caracas had bestormd. Ze namen een politieagent gevangen en gingen er met wapens vandoor. In video’s die ze op sociale media plaatsten, zeiden ze dat ze het presidentschap van Maduro niet langer erkennen.

In reactie op de actie van de militairen, gingen ontevreden burgers de straat op. In een arme wijk dicht bij het presidentiële paleis ontstonden gewelddadige protesten. Demonstranten staken een barricade in brand en riepen dat Maduro moet vertrekken. De politie zette traangas in om een einde aan het protest te maken.

De autoriteiten in Venezuela zeggen dat door de opstandelingen gestolen wapens weer terecht zijn. Ze sluiten meer arrestaties niet uit. De regering beschuldigt extreemrechtse groeperingen ervan de loyaliteit van de militairen te hebben gekocht. President Maduro is voor zijn macht afhankelijk van de strijdkrachten en heeft de afgelopen jaren veel goodwill gekocht. Zo hebben hooggeplaatste militairen belangrijke posten binnen de regering en bij het staatsoliebedrijf gekregen. Ook deelt Maduro bonussen uit.

Het leger: de sleutel

Hoge militairen hebben het dan ook goed in Venezuela dat in een diepe economische crisis zit, maar dat geldt niet voor de militairen in lagere rangen. Die hebben net als burgers te kampen met de gevolgen van de hyperinflatie. Van een redelijk welvarende oliestaat is Venezuela onder Maduro afgegleden tot een land in crisis. Basisbehoeften zijn voor veel Venezolanen onbetaalbaar geworden en er is een groot tekort aan voedsel en medicijnen.

De socialist Nicolas Maduro werd herkozen in mei vorig jaar in verkiezingen die de oppositie en veel landen als onwettig worden beschouwd. Tegenstanders van Maduro mochten zich niet kandidaat stellen en de grootste oppositiepartijen boycotten de stembusgang. De parlementsvoorzitter verklaarde een week geleden dat de grondwet hem het recht geeft het presidentschap over te nemen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, op voorwaarde dat hij steun krijgt van de bevolking, het leger en de internationale gemeenschap. Maar het leger heeft zich tot nu toe steeds achter Maduro geschaard.

epa

Al drie miljoen Venezolanen zijn gevlucht

Het parlement, waarin de oppositie de meeste zetels heeft, is vleugellam. In 2016 ontnam Maduro het parlement alle macht. Hij droeg de bevoegdheden toen over aan de Nationale Grondwetgevende Assemblee waarin zijn aanhangers het voor het zeggen hebben.

Het aantal Venezolanen dat het land heeft verlaten op de vlucht voor de politieke en economische crisis, is volgens de Verenigde Naties ondertussen gestegen tot boven de drie miljoen. Sinds het verergeren van de crisis in 2015 zijn mensen massaal op de vlucht geslagen voor het geweld, de hyperinflatie en voedsel- en medicijntekorten.

Landen in Midden- en Zuid-Amerika en de Caraïben hebben volgens de VN het grootste deel van de vluchtelingen en migranten opgenomen: 2.4 miljoen. Buurland Colombia heeft met 1 miljoen het grootste aantal Venezolanen opgevangen, gevolgd door Peru met een half miljoen.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie waarschuwen echter dat de opnamecapaciteit van de landen niet oneindig is en dat de situatie een “krachtiger en onmiddellijk antwoord vraagt van de internationale gemeenschap”. De uittocht is snel in omvang toegenomen: in september meldden de VN nog dat 2,6 miljoen Venezolanen op de vlucht waren geslagen.

epa

Gesponsorde artikelen