Gaat dit te ver of niet? Wie de taal niet spreekt, mag niet meer binnen in Deense discotheken en bars

Gaat dit te ver of niet? Wie de taal niet spreekt, mag niet meer binnen in Deense discotheken en bars

In Denemarken zijn steeds meer bars, clubs en discotheken een taalregel aan het implementeren: wie geen Deens, Engels of Duits spreekt, wordt de toegang geweigerd. Het is het gevolg van steeds meer problemen met asielzoekers en vluchtelingen, zegt de Deense horecavereniging. Het is pure discriminatie zegt Amnesty International. Plus: net als in Zwitserland en Denemarken moeten vluchtelingen ook in de Duitse deelstaten Beieren en Baden-Württemberg contant geld afgeven. 

Omdat steeds meer Deense vrouwen in uitgaansgelegenheden lastig gevallen worden door vluchtelingen en asielzoekers, hebben verschillende van die zaken nu een taalregel ingevoerd. Wie geen Deens, Engels of Duits spreekt, is niet meer welkom. Verschillende zaken hebben ook al bordjes gehangen aan de deur met die boodschap, andere laten die boodschap vertellen door de buitenwippers.

Danmarks Restauranter og Cafeer, een horecavereniging met veel leden, zegt dat steeds meer zaken die maatregel aan het invoeren zijn. “After growing reports of male refugees and asylum centres harassing female guests, several bars and nightclubs are now requiring that all patrons be able to speak Danish, English or German in order to come in”, luidt het.

Dialoog

Torben Hoffmann Rosenstock, de woordvoerder van de horecasector, verdedigde op de Deense tv de maatregel. “Wanneer je een groep gasten hebt die een mogelijke bedreiging zijn voor andere gasten, dan moet je tenminste in dialoog kunnen gaan met hen. Als ze geen Engels, Duits of Deens spreken, dan kan dat niet.”

Volgens mensenrechtenorganisaties kan het echter niet en is het hanteren van zo’n taalregel een regelrechte inbreuk op de wetgeving.

Geld afgeven in Duitsland

Net als in Zwitserland en Denemarken moeten vluchtelingen ook in de Duitse deelstaten Beieren en Baden-Württemberg contant geld afgeven. Dat zegt de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann vandaag in de Duitse krant Bild. Asielzoekers worden bij aankomst in een opvangcentrum gescreend. Er wordt gezocht naar documenten, maar ook naar kostbaarheden en geld.

Wie in Beieren meer dan 750 euro aan bezittingen heeft, loopt het risico alles daarboven af te moeten staan. In Baden-Württemberg ligt de grens bij 350 euro. In december 2015 werd per persoon gemiddeld een bedrag van vier cijfers (dus minimaal 1.000 euro) ingehouden, aldus Bild.

Ook sieraden

“Wie bij ons asiel aanvraagt moet voor de hulpverlening in principe zijn inkomen en bezittingen aanspreken. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook sieraden”, zegt Aydan Özoguz van de SPD. Zij is in de Duitse bondsregering verantwoordelijk voor integratie.

De deelstaten volgen daarmee het federale recht om asielzoekers eerst hun eigen vermogen aan te laten spreken. Onlangs werd bekend dat vluchtelingen die Zwitserland binnen willen komen alles boven de 1.000 Zwitserse frank (ruim 900 euro) moeten inleveren. Wie niet binnen zeven maanden vrijwillig vertrekt, betaalt mee aan de opvang. Als er asiel wordt verleend komt er nog een forse ‘naheffing’. Vorig jaar haalde de Zwitserse overheid zo bij ruim honderd vluchtelingen een krappe 200.000 euro op.

Gesponsorde artikelen