Gaat er dan eindelijk een superheldenfilm de Oscar voor beste film pakken?

Gaat er dan eindelijk een superheldenfilm de Oscar voor beste film pakken?

De superheldenfilm Black Panther heeft de belangrijkste prijs gewonnen bij de Screen Actors Guild Awards. Daarmee is de film goed op weg naar een Oscar volgende maand: de helft van de films die in het verleden de SAG-prijs wonnen, pakten daarna ook Beste Film bij de Academy Awards.

Het is heel bijzonder dat Black Panther werd onderscheiden bij de SAG Awards. Nog nooit eerder won een populaire stripboekverfilming die prijs. Black Panther was met een wereldwijde opbrengst van 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro) een van de grootste hits van het jaar.

De SAG awards worden uitgereikt door de belangrijkste acteursvakbond van Hollywood. Doordat acteurs ook het grootste deel uitmaken van de Oscarstemmers, wordt de prijs als een belangrijke indicator gezien voor de Oscarkansen van een film. Black Panther is genomineerd voor zeven Oscars, waaronder Beste Film.

Hoofdrolspeler Chadwick Boseman noemde het een belangrijk signaal dat de blockbuster met een grotendeels zwarte cast de prijs krijgt. “Het is ons allemaal verteld dat er geen plek voor ons is, jong, getalenteerd en zwart”, zei hij over zijn collega’s.

Bohemian Rhapsody wél, Gaga weer niks

Ook Glenn Close en Rami Malek verstevigden hun positie als Oscarfavoriet. Net als begin deze maand bij de Golden Globes wonnen ze de belangrijkste acteursprijzen, respectievelijk voor The Wife en Bohemian Rhapsody. Close maakt daarmee volgende maand voor de zevende keer kans op een Oscar.

Net als bij de Golden Globes was ook de muziekfilm A star is born de grote verliezer. De film had de meeste nominaties op zak, maar wist geen enkele award binnen te slepen. Bradley Cooper en Lady Gaga waren genomineerd voor hun hoofdrollen in de film en Sam Elliot voor zijn bijrol. Volgende maand maakt de film kans op acht Oscars.

Amazon-serie Marvelous Ms. Maisel was de grote winnaar bij de televisieprijzen. De serie won alle prijzen die er uitgedeeld werden voor comedyseries. Zo won Rachel Brosnahan de prijs voor beste vrouwelijke hoofdpersoon in een comedyserie en Tony Shalhoub won dezelfde prijs voor mannen.

Gesponsorde artikelen