Gaat het de verkeerde kant uit in de States? 2 New Yorkse agenten doodgeschoten in dienstwagen

Een schutter heeft twee agenten in Brooklyn (New York) doodgeschoten in hun dienstauto. Hij liep daarna naar een metrostation, waar hij zichzelf doodschoot. Eerder die dag had hij zijn vriendin al neergeschoten en postte hij anti-politie-boodschappen op sociale media. De dader was zwart, zijn slachtoffers Aziatisch-Amerikaans en hispanic. 

Is dit een eerste teken dat de situatie in de VS misschien toch uit de hand aan het lopen is? Dat de hete herfst, vol betogingen en protesten tegen het overdreven en onnodige geweld dat de politie gebruikt, meestal tegen zwarte jongeren, een wending heeft genomen die wel eens slecht zou kunnen aflopen?

Twee recente voorvallen waren daarvoor de aanleiding, waarbij telkens een zwarte werd gedood door de politie, en de agenten in kwestie vrijuit gingen. 

In New York kwam de zwarte Eric Garner om het leven door verstikking nadat een (blanke) politieagent hem in een wurggreep hield. Garner probeerde sigaretten te verkopen. Een jury besliste de agent in kwestie niet aan te klagen. Sterker nog: niemand, van geen enkele politiedienst, werd aangeklaagd. Ondertussen was het in Ferguson nog steeds onrustig nadat de ongewapende zwarte tiener Michael Brown er werd doodgeschoten door (blanke) agenten. Ook daar werd niemand aangeklaagd. 

“Te lang laten betogen”

Daarop braken weken van protesten en betogingen uit, in New York en elders in de States. Volgens de politievakbond is ‘het toestaan van deze betogingen’ een deel van de reden dat de agenten, Liu Wenjin en Raphael Ramos, zijn doodgeschoten. “Er was geen waarschuwing, geen provocatie. Ze werden simpelweg afgemaakt.” 

De foto’s en boodschappen die de schutter via de Instagramaccount van zijn vriendin postte, lijken erop te wijzen dat de zaak-Garner ook voor hem een motief was. Hij zou gepost hebben dat politieagenten neerschieten ‘wraak’ zou zijn voor de dood van Eric Garner. Een andere post toonde een foto van een zilver pistool met de begeleidende woorden: “Dit zou mijn laatste post kunnen zijn.” 

Agenten verdienen respect

President Obama, op vakantie in Hawaii, veroordeelde de schietpartij: “Agenten die ons dienen, die onze gemeenschappen beschermen en hun eigen veiligheid elke dag riskeren, die verdienen ons respect en onze dankbaarheid. Elke dag opnieuw.”

Maar of dat voldoende is om de gespannen situatie te ontmijnen is nog maar de vraag. De protesten lijken niet veel uit te halen, een mentaliteitswijziging komt er niet, laat staat een dialoog. De zwarten in de VS voelen zich machteloos, onbegrepen en vooral geviseerd. Amerika heeft een rassenprobleem, en voorlopig ziet het er niet naar uit dat een oplossing in de maak is. 

Bron: BBC

Meer
Lees meer...