Gaat Karen Damen straks op de radio presenteren? VIER begint met eigen radiozender …

Gaat Karen Damen straks op de radio presenteren? VIER begint met eigen radiozender …

Vlaanderen krijgt er volgend jaar vier nieuwe radiozenders bij. Die beslissing wordt zonder ongelukken vandaag goedgekeurd door de Vlaamse regering. De bekendste zender wordt ongetwijfeld die van SBS Belgium, de groep achter tv-zenders VIER en VIJF.

Komt er volgend jaar een radioprogramma met Karen Damen en James Cooke? Het zou zo maar even kunnen, want SBS Belgium gaat in de eerste helft van volgend jaar starten met een eigen radiozender. Die heeft als projectnaam S-radio gekregen, maar op de echte naam is het nog wachten.

De zenders VIER en VIJF dromen al langer van een nationale radio. Het is namelijk de ideale manier om reclame te maken voor hun tv-programma’s en bovendien extra reclame-inkomsten te krijgen. Maar die droom werd afgeschoten door de Vlaamse regering die de nationale frequenties wil behouden voor de bestaande zenders van Medialaan en de VRT.

Helft van Vlaanderen bereiken

Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) besliste daarom om vier netwerkradio’s in het leven te roepen. Dat zijn zenders die in verschillende steden verschillende frequenties krijgen en in totaal ongeveer de helft van Vlaanderen kunnen bereiken. Dat wil zeggen dat je in bijvoorbeeld Gent en Antwerpen op een andere frequentie zal moeten luisteren en tussendoor vaak de zender niet zal kunnen horen.

Er waren veel aanvragen en vier

dossiers zijn deze week goedgekeurd op de interkabinettenwerkgroep van de Vlaamse ministers. Vandaag bevestigt de Vlaamse regering normaal gezien die beslissing.

TOPradio grijpt ernaast

De zender van SBS mikt op een publiek tussen 18 en 44 jaar en wil muziek afwisselen met nieuws, informatie en entertainment. Mediahuis, het moederbedrijf van onder andere Het Nieuwsblad, zal meehelpen aan de zender.

“De naam van de nieuwe radiozender, het format, de presentatoren en het zendergevoel worden de komende maanden, samen met alle betrokken partners, verder bepaald om het nieuwe radiostation in de eerste helft van 2018 te lanceren”, reageert SBS.

Naast S-radio zijn er ook licenties voor VBRO (Nederlandstalige muziek), Hit FM (voor een vrouwelijk publiek) en Stadsradio Vlaanderen (stedelijk en provinciaal nieuws). Dat wil zeggen dat TOPradio, dat momenteel nochtans 160.000 luisteraars heeft, dreigt te verdwijnen. Daardoor zouden tien mensen hun job verliezen, al overweegt de zender een doorstart online. Ook de zender Ment, die vooral Vlaamse muziek uitzendt, grijpt naast een licentie.

Gesponsorde artikelen