Gaat Martinez Nainggolan toch oproepen voor WK? “Ik ga hem niet selecteren onder druk van buitenaf”

Gaat Martinez Nainggolan toch oproepen voor WK? “Ik ga hem niet selecteren onder druk van buitenaf”

België was al geplaatst voor het WK, dus was er bij de persconferentie voor het afgelopen tweeluik tegen Bosnië & Herzegovina en Cyprus eigenlijk maar één belangrijke vraag: roept bondscoach Martinez Radja Nainggolan op of niet? Neen dus. En nu de kwalificatiecampagne voor België afgelopen is, is het uitkijken naar Rusland. Zal Martinez Nainggolan wel oproepen voor het WK? Als hij het doet, dan is dat zeker niet onder druk van buitenaf, zo zegt hij aan VTM.

Zondagavond pakt VTM uit met een uitgebreid interview met bondscoach Roberto Martinez. Maar in afwachting van dat grote interview losten ze intussen al twee clips.

“Dat zou fout zijn”

En het gaat natuurlijk meteen over de niet-selectie van AS Roma-middenvelder Radja Nainggolan. In de eerste clip krijgt Martinez een statement voorgeschoteld waarop hij moet reageren: ‘Martinez zal Nainggolan selecteren onder druk van de supporters en de spelers’. Hij is meteen heel duidelijk. “Dat zou helemaal fout zijn voor het team. Het zou fout zijn van een bondscoach om een speler te selecteren puur omwille van druk van buitenaf”, zo zegt hij. “En dan zou ik ook mijn job niet goed doen.”

Zoals altijd stelt hij dat hij “rekening houdt met elke speler” en dat ze “een lijst van 50 à 55 spelers volgen”. Dat is dan ook het standaardantwoord dat Martinez geeft als hem wordt gevraagd naar de afwezigheid van Nainggolan en de mogelijkheid voor een selectie in de toekomst. De vraag is of supporters genoegen gaan nemen met dit antwoord, want in de afgelopen weken is de druk op Martinez, ondanks de heel vlotte kwalificatie, alleen nog maar toegenomen.

#allforRadja

Tijdens de wedstrijd tegen Cyprus van afgelopen dinsdag ontrolden fans verschillende boodschappen aan het adres van bondscoach Martinez. “Bring back the ninja“, stond er op een spandoek te lezen. Andere fans waren dan weer hard voor de bondscoach: “Martines still nog clever #ik steunRadja”.

Ook op sociale media kwam er vanuit verschillende hoeken steun voor de middenvelder. Met de hashtags #allforRadja en #teamRadja uitten mensen hun onvrede met de keuzes van de bondscoach. Het ging zelfs zo ver dat Nainggolan momenteel als ‘Rode Duivel van de kwalificatiecampagne’ uit de bus komt in een poll van Sporza. Nainggolan leidt met niet minder dan 34 procent van de stemmen. Meer dan 10.000 ‘proteststemmen’ dus, want Nainggolan werd voor vier van de tien wedstrijden zelfs niet opgeroepen en moet toch opboksen tegen Romelu Lukaku, die met elf goals een groot aandeel had in de kwalificatie voor het WK, en een beresterke Thomas Meunier. Maar toch lijkt Martinez dus voet bij stuk te gaan houden.

“We mogen dromen”

Ondertussen kan Nainggolan er echter wel al om lachen. Hij feliciteerde op Instagram Rode Duivel Jan Vertonghen. Die behaalde afgelopen dinsdag zijn 97ste cap voor de nationale ploeg, waarmee hij de vorige recordhouder Jan Ceulemans voorbijging. Een grote mijlpaal, die Radja niet voorbij kon laten gaan zonder hem zijn felicitaties te sturen. Hij voegde er meteen ook nog een steekje naar zichzelf aan toe. “97 caps, nu op naar de 100 … voor u dan toch”, gevolg door een hoop lachende smileys.

Martinez komt in het interview met VTM ook terug op de kansen van de Rode Duivels op het aankomende wereldkampioenschap. “We mogen dromen”, zegt hij. “Als je ’s ochtends niet opstaat en een droom hebt voor je job, dan is het zinloos. We moeten dus proberen om onze realistische mogelijkheden om te zetten in dromen.” De bondscoach lijkt, net zoals vele spelers, de favorietenrol naar andere landen te schuiven. “Zijn wij favoriet om het WK te winnen? Neen”, is hij duidelijk. “Maar we mogen natuurlijk dromen. Daarom zijn we hier.”

Gesponsorde artikelen