Gaat Noord-Korea de meeting tussen Kim Jong-un en Trump cancelen?

Gaat Noord-Korea de meeting tussen Kim Jong-un en Trump cancelen?

Het ziet er dik naar uit dat Noord-Korea de meeting tussen leider Kim Jong-un en Amerikaans president Donald Trump gaat cancelen. Ze weigeren deel te nemen aan een “eenzijdige” discussie waarbij hen zou worden opgedrongen hun nucleaire wapens op te geven. Dat nieuws volgde amper uren nadat het land al een meeting met Zuid-Korea had afgezegd omwille van “provocatieve” militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea. 

“We zijn niet langer geïnteresseerd in onderhandelingen waarbij we in een hoek worden gedwongen en er een eenzijdige druk is om onze nukes op te geven.” Dat stelde de Noord-Koreaanse vice-minister van Buitenlandse Zaken Kim Kye Gwan in een statement. Daarin noemde hij Trump ook een “mislukte president” als hij in de voetsporen van zijn voorgangers zou treden.

Max Thunder

Dat statement volgde amper uren nadat Noord-Korea een meeting met Zuid-Koreaanse officials had afgezegd. Het deed dat uit protest tegen gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea. Noord-Korea noemde de oefeningen een “provocatie”. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie kondigde al aan de oefeningen verder te zetten, al zouden ze misschien wel aangepast worden.

De oefeningen, onder de naam Max Thunder, zijn slechts een van de vele jaarlijkse oefeningen die het Amerikaanse en Zuid-Koreaanse leger houden. Noord-Korea heeft die echter altijd afgedaan als een voorbereiding op een invasie. Zuid-Korea noemde de beslissing dan weer “betreurenswaardig” en tegen “de geest en het doel” van het Panmunjom-verdrag, dat door beide landen werd ondertekend en waarin ze overeenkwamen “alle vijandige acties tegen elkaar, die de aanleiding zijn van militaire spanning en conflict, stop te zetten”.

12 juni

De VS zou echter nog geen rechtstreekse boodschap van Noord-Korea hebben gekregen en “zal gewoon verdergaan met het plannen van de meeting“, stelt woordvoerster Heather Nauert. De meeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un staat gepland op 12 juni en zou doorgaan in het neutrale Singapore. Er werd enorm veel verwacht van de meeting, aangezien het de eerste keer zou zijn dat de Amerikaanse en Noord-Koreaanse leider zouden samenzitten.

Gesponsorde artikelen