Gaat nu ook Facebook de strijd aan met Spotify en Apple Music?

Gaat nu ook Facebook de strijd aan met Spotify en Apple Music?

Sociaalnetwerksite Facebook is in gesprek met de grote muzieklabels, vertellen verschillende bronnen aan technologiesite The Verge. Zuckerberg heeft al eerder interesse getoond in muziekstreaming, maar dat was door een integratie met Spotify. Komt de sociaalnetwerksite nu met een eigen concurrent?

De vijf grootste technologiebedrijven ter wereld zijn Amazon, Apple, Google, Microsoft en Facebook. En sinds deze week is Facebook de enige van die vijf zonder eigen muziekdienst. En dat terwijl Facebook wel het grootste klantenbestand heeft, met intussen al 1,44 miljard gebruikers. Dat is een pak meer dan de 800 miljoen geregistreerde gebruikers bij Apple-diensten (voornamelijk iTunes).

Dat grote potentieel heeft al eerder z’n nut bewezen. Uiteindelijk is het nog niet zo heel lang geleden dat Facebook een eigen videodienst lanceerde, en intussen legt het YouTube – een decennia oud – al op veel vlakken het vuur aan de schenen. Als er één bedrijf is dat nu nog een belangrijke speler kan worden in de streamingindustrie, dan is het Facebook wel. Zeker omdat er ook al 800 miljoen gebruikers zijn die dagelijks op een mobiel toestel inloggen.

Engagement

Maar wat moet Facebook nu met een muziekdienst? Het antwoord op die vraag is heel simpel: engagement. Nu spenderen we elke dag al gigantisch veel tijd per dag op de sociaalnetwerksite, en Facebook wil dat alleen maar langer maken. En dat gaat niet enkel met het versturen van updates of het uploaden van nieuwe foto’s. Het is ook de reden waarom Facebook zelf nieuwsartikels wil aanbieden, zonder dat je de site of app moet verlaten naar een nieuwssite.

Volgens de bronnen van The Verge heeft Facebook intussen verkennende gesprekken gevoerd met de grote spelers in de muziekindustrie: Sony Music Entertainment, Universal Music Group en Warner Music Group. Het is voorlopig echter nog onduidelijk wat Facebook exact van plan is. Wordt het een gewone streamingdienst, of toch iets anders? Volgens de bronnen zou het videoplatform alleszins ook meespelen in de plannen.

Gesponsorde artikelen