Gaat Trump straks VS weer wat meer afzetten tegen rest van de wereld?

Gaat Trump straks VS weer wat meer afzetten tegen rest van de wereld?

Trump kondigt straks, om 20 uur onze tijd, aan of de Verenigde Staten zich wel of niet terugtrekken uit het nucleaire akkoord met Iran. Trump is nooit een voorstander van het akkoord geweest. In zijn campagne voor de presidentsverkiezingen haalde hij geregeld hard uit naar de deal, die als een van de belangrijkste internationale prestaties van zijn voorganger Barack Obama wordt gezien. De afgelopen weken werd Trump door onder meer de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson opgeroepen om niet uit het akkoord te stappen. Maar, wellicht zal Trump zich, net als bij de terugtrekking van de VS uit het Klimaatakkoord van Parijs, zich daar niks van aantrekken.

In 2015 bereikten zes wereldmachten na jaren onderhandelen een akkoord met Iran over de nucleaire ontwapening van dat land. Aan de andere kant van de tafel zaten de VS, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Frankrijk, China en Duitsland.

Het belangrijkste doel van het akkoord was voorkomen dat Iran in staat is om een atoomwapen te ontwikkelen. Het land moest de voorraad uranium inleveren en faciliteiten ontmantelen. Daarnaast kregen inspecteurs van het internationale atoomenergieagentschap (IAEA) de mogelijkheid om de activiteiten in Iran continu te monitoren.

In ruil voor de nucleaire ontwapening van Iran werden economische sancties opgeheven die de economie van het land al jarenlang hard troffen. Als blijkt dat Iran de afspraken van het akkoord schendt, dan worden de sancties weer van kracht. De internationale overeenkomst duurt tot 2025.

Gevolgen

Het akkoord bevat geen mogelijkheden voor de betrokken partijen om zich terug te trekken. Formeel gezien moet Trump op 12 mei over de vrijstelling van verschillende sancties die de VS in 2012 aan Iran oplegde beslissen. In januari stelde Trump de vrijstelling niet opnieuw te ondertekenen, maar hij heeft ook de mogelijkheid om de vrijstelling voor een periode tot 120 dagen te verlengen.

Het eventuele opheffen van de vrijstelling kan voor Iran reden zijn om niet langer aan hun voorwaarden voor de deal te voldoen. Donderdag al waarschuwde het land dan ook uit het akkoord te stappen als de Amerikanen “weglopen”.

Trump heeft zich altijd zeer kritisch over de deal uitgelaten en liet weten dat het een doelstelling van zijn presidentschap zou zijn om uit de overeenkomst te stappen. Hij noemde het herhaaldelijk de slechtste deal in de geschiedenis.

Twijfelt hij?

Desalniettemin zou Trump twijfelen: volgens persbureau Reuters zijn bronnen in het Witte Huis er niet zeker van dat Trump daadwerkelijk het akkoord zal beëindigen. Hij zou volgens hen in het akkoord kunnen blijven om de banden met zijn bondgenoten te onderhouden.

De Iran-deal stond centraal tijdens het bezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan Trump. Eén van Macrons doelen was om zijn ambtsgenoot te overtuigen van het belang van het in stand houden van de deal. Ondanks de ogenschijnlijk warme band die de twee onderhouden, houdt Macron er ernstig rekening mee dat Trump niet van gedachten is veranderd.

Hij maakte daarbij een vergelijking met een ander internationaal akkoord dat Trump niet ziet zitten: het Klimaatakkoord van Parijs. Trump trok de VS vorig jaar daaruit terug. “Beleidsveranderingen wat betreft globale kwesties kunnen misschien op korte termijn werken, maar op middellange en lange termijn is het krankzinnig”, zei Macron.

Trump heeft zich altijd zeer kritisch over de deal uitgelaten en liet weten dat het een doelstelling van zijn presidentschap zou zijn om uit de overeenkomst te stappen. Hij noemde het herhaaldelijk de slechtste deal in de geschiedenis.

Israël stookt

Trumps wantrouwen tegenover Iran werd vorige week nog wat aangezwengeld door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. In een presentatie zette die uiteen dat Iran het nucleaire wapenarsenaal in het geheim uitbreidt. Volgens Israël zou Iran op verborgen locaties kernkoppen ontwerpen, bouwen en testen. Hij zei zijn uitlating te baseren op informatie van zijn inlichtingendiensten.

Volgens veiligheidsexperts kwam Netanyanu echter niet met echt hard bewijs dat Iran de afgesproken regels aan zijn laars lapt. EU-buitenlandchef Frederica Mogherini, destijds ook betrokken bij de onderhandelingen met Iran, zei “niet overtuigd” te zijn.

Bovendien was de informatie die Netanyahu presenteerde niet nieuw. Ze was afkomstig van de Amerikaanse inlichtingendiensten en al jaren geleden gepubliceerd door het atoomagentschap IAEA zelf.

Ook Putin en China

Naast Macron probeerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich bij haar bezoek in het Witte Huis ook om Trump te overtuigen in het akkoord te blijven. In feite jaagt Trump weer zowat heel de wereld tegen de VS in als hij uit het akkoord zou stappen. Zelfs Putin wil dat akkoord handhaven. En China, dat als permanent lid van de veiligheidsraad ook betrokken was bij de onderhandelingen met Iran.

De Chinezen zeggen dat de IAEA het enige internationale orgaan is dat het recht heeft om de naleving van het akkoord te controleren en daar oordelen over te vellen. De IAEA heeft laten weten dat Iran zich wat hen betreft aan het akkoord houdt.

Trump heeft trouwens meerdere opties. Hij kan de sancties weer invoeren, de vrijstelling verlengen voor een periode van maximaal 120 dagen of een presidentieel decreet gebruiken om zelf nieuwe sancties in te voeren. Voor de betrokkenen landen is het dus nog even afwachten.

Volgens veiligheidsexperts kwam Netanyanu echter niet met echt hard bewijs dat Iran de afgesproken regels aan zijn laars lapt. Bovendien was de informatie die Netanyahu presenteerde niet nieuw. Ze was afkomstig van de Amerikaanse inlichtingendiensten en al jaren geleden gepubliceerd door het atoomagentschap IAEA zelf.

getty

Gesponsorde artikelen