Left Right
scrollTop top

Gaia spoort iedereen aan om zijn kat te laten steriliseren of castreren: “Knippen die ballen, dan pas knallen”


Gaia campagne castratie sterilisatie katten
© pixabay

De Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia lanceert een mediacampagne om katten te laten steriliseren en katers te laten castreren. Zo wil Gaia bekomen dat er minder zwerfkatten op straat moeten leven in ons land. De dierenrechtenorganisatie hoopt dat op termijn in België geen enkele kat nog moet worden geëuthanaseerd.

Pixabay

In Vlaanderen zou zo’n 91 procent van de huiskatten al gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Bij zo’n 160.000 katten is dat nog niet het geval. “Aangezien katten kweken als konijnen kunnen die jaarlijks maximaal 1,4 miljoen extra kittens voortbrengen”, klinkt het in het persbericht van Gaia. “Blijven campagne voeren en sensibiliseren is dus absoluut noodzakelijk.”

Daarom lanceert Gaia ook een nieuwe radiospot op Radio 2, Studio Brussel en Qmusic. Met de ludieke slogans “laat je poesje knippen, voor ze begint te wippen” en “knippen die ballen, dan pas knallen” zet de dierenrechtenorganisatie de problematiek in de spotlights.

(Antwerpse Zoo verwelkomt babygorilla en de beelden zijn supercute!)

91 procent

Uit een onderzoek van Gaia blijkt dat er alleen al in Vlaanderen zo’n 1.726.917 huiskatten zijn. Van hen is 1.566.142 gesteriliseerd of gecastreerd, goed voor zo’n 91 procent. Bij kattinnen gaat het om 88 procent, bij katers om 94 procent. Katten afkomstig uit een dierenasiel of van een erkende kweker zijn het vaakst gesteriliseerd of gecastreerd.

(Undercoverbeelden van Animal Rights tonen verregaand dierenmisbruik in Torhouts slachthuis: Weyts (N-VA) belooft meer controles.)

Zwerfkatten en euthanasie

De belangrijkste reden waarom Belgen hun huiskatten laten steriliseren en castreren is dat ze geen nestje kittens willen. Bovendien zorgt een castratie ervoor dat katers stoppen met sproeien en dat het dier zich rustiger gedraagt. Gaia wil vooral dat het aantal zwerfkatten in ons land daalt.

In Vlaanderen is het trouwens al meer dan twee jaar wettelijk verplicht om je huiskat te laten steriliseren of castreren. Volgens de dierenrechtenorganisatie heeft dat een positieve evolutie teweeggebracht. Wat sommige mensen momenteel nog tegenhoudt om hun kat te laten steriliseren of castreren: de kostprijs van de ingreep, niet genoeg vrije tijd om naar de dierenarts te gaan, de kat die niet vrij buiten rondloopt en de leeftijd van het dier.

De radiospot zal te horen zijn van 25 juni tot 9 juli. “Ons einddoel is een perfect evenwicht tussen het aantal katten in het asiel en het aantal katten dat geadopteerd wordt, zodat geen enkele gezonde kat nog dient te worden geëuthanaseerd”, laat Gaia nog weten.

(Bekijk de eerste beelden van de vier schattige wolvenwelpjes in Limburg.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…