Onderzoekers ontwikkelen Game Boy die eeuwig draait zonder batterijen

Onderzoekers van de Nederlandse Technische Universiteit Delft en Amerikaanse Northwestern University hebben een Game Boy ontwikkeld die zonder batterij functioneert. Op de draagbare spelcomputer kan je dus eindeloos spelen. De universiteiten stellen dat ze de grenzen van het principe van ‘batteryless intermittent computing’ flink verlegd hebben en zien deze mijlpaal als “een volgende stap naar een duurzame toekomst”. Dat laten ze weten in een persbericht.

Het gaat natuurlijk niet om een echte Game Boy van Nintendo, maar een vergelijkbare, mobiele spelcomputer met de naam Engage. Daarmee willen de wetenschappers laten zien hoe een elektrisch apparaat op een meer duurzame manier kan werken. Ze wijzen erop dat de batterijen, waarop vandaag de dag nog steeds veel toestellen draaien, giftige chemicaliën bevatten die moeilijk of niet te recyclen zijn. Ook zijn batterijen voor een (erg) beperkte tijd bruikbaar.

(LG lanceert binnen twee weken dual screen smartphone met draaibaar scherm.)

Hoe werkt de Engage dan? De spelcomputer is helemaal volgeplakt met zonnepanelen. Daarnaast worden tijdens het gamen ook alle knopindrukken van de gebruiker omgezet naar energie. Denk daarbij maar aan het principe van een dynamo voor je fietslichten.

(Facebook Messenger voert doorstuurlimiet in.)

Onderbrekingen

TU Delft

Tijdens het gamen wordt de status van het spel continu naar het geheugen geschreven. Wanneer de Engage zonder stroom valt, kan het spel later gewoon hervat worden. Dat gebeurt op dit moment helaas nog vaak. Op een dag met veel zon wordt het spel nog om de 10 seconden voor minder dan 1 seconde onderbroken.

De onderzoekers stellen dat die stroomuitval acceptabel bij langzame spellen zoals Schaken, Solitaire of Tetris. Voor actiespellen is de Engage op dit moment nog niet geschikt.

Ook op andere vlakken is het toestel niet echt te vergelijken met moderne spelcomputers. Zo heeft de Engage geen luidspreker en is het scherm niet verlicht. Toch mogen we gerust zeggen dat de onderzoekers een verbluffend staaltje technologie hebben een ontwikkeld en ons hebben laten zien wat er momenteel al mogelijk is zonder batterij of (klassieke) stroom.

(iPhone 11 is de best verkochte smartphone van de eerste helft van 2020.)

“Milieu-impact van gamen verminderen”

TU Delft

“Er is nog een lange weg te gaan voordat de state-of-the-art draagbare spelcomputers zoals we die nu kennen het zonder batterij kunnen stellen”, laten de onderzoekers nog weten. “Het Engage-spelplatform is een eerste stap in die richting. Natuurlijk is het een leuke gadget, maar het is vooral ontwikkeld om de aandacht te vestigen op de vele open vragen die er, naast geluid, nog zijn bij het toepassen van intermittent computing in het domein van continue interactie met de gebruiker.”

“Het platform kan bijvoorbeeld een rol spelen bij het onderzoeken van de interactiviteit tussen mens en intermittent systeem. Het belangrijkste motief voor de batterijloze Game Boy is echter het verminderen van onze afhankelijkheid van batterijen.”

“Batterijen zijn duur, gevaarlijk voor het milieu en ze moeten uiteindelijk worden vervangen om te voorkomen dat gehele apparaten op de afvalberg eindigen. Gamen vermindert stress en verveling bij mensen, ‘intermittent computing’ vermindert de milieu-impact van gamen.

Meer
Lees meer...