Game changer? Tesla presenteert elektrische vrachtwagen

Game changer? Tesla presenteert elektrische vrachtwagen

Elon Musk heeft de Tesla Semi voorgesteld, een elektrische vrachtwagen. In 2019 gaat hij in productie. Volgens Musk is het een game changer: hij kan 800 kilometer doen wanneer hij het maximaal toegelaten gewicht trekt en zou de kost per kilometer voor vrachtbedrijven met 20% kunnen doen zakken.

Eigenaar en oprichter Elon Musk reed het prototype van de Tesla Semi zelf de hangar binnen waar die werd voorgesteld en zei daarover “ik kan totaal niet met een vrachtwagen rijden, maar dit toont aan hoe simpel de Semi te bestuderen is”.

De nieuwe vrachtwagen heeft een bereik van 800 kilometer (500 mijl) bij een maximale belading (bijna 37.000 kilo). Hij zou bovendien de vrachtvervoerbedrijven een pak poen kunnen besparen want volgens Musk gaat hij 20% goedkoper per kilometer uitvallen dan een dieseltruck.

“Hij kan opladen terwijl je de vrachtwagen uitlaadt”, zei Musk. Volgens Musk zou de batterij van de Semi in een half uur immers opnieuw opgeladen kunnen worden, en kan dan weer 600 km rijden.

Tesla verwacht in 2019 met de productie van de vrachtwagen te kunnen beginnen. Het bedrijf is niet het enige dat gelooft in een elektrische toekomst voor vrachtwagens: ook onder meer in de Daimlergroep en bij Volkswagen wordt gewerkt aan een elektrische motor voor vrachtwagens.

Sportkar

Tesla presenteerde ook een nieuwe Roadster. Die sportwagen kan op een volle accu 1.000 kilometer rijden en bereikt in 1,9 seconde een snelheid van 100 per uur. De nieuwe Roadster is er vanaf 2020 en gaat rond de 200.000 euro kosten.

Een pak aanwezigen op de voorstelling mochten al een testrit doen. Ze hadden al 50.000 dollar voorschot betaald op de nieuwe Roadster, zonder dat ze die gezien hadden laat staan wisten hoeveel hij zou gaan kosten.

Gesponsorde artikelen